Duminica 22 Decembrie

Masa de Crăciun, mai scumpă cu 25% față de anul trecut


Vin sărbătorile, dar în acest an s-ar putea să nu mai vedem acele coșuri arhipline în magazine și nici acele mese încărcate cu fel și fel de mâncăruri. Și asta pentru că nu prea ni le mai permitem.

Alimentele tradiționale de Crăciun ar putea să fie mai scumpe și cu 25% fața de anul trecut.

De la începutul anului până în acest moment, pâinea și uleiul au înregistrat creșteri de prețuri de aproximativ 25%, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. 

În doar 10 luni, pâinea s-a scumpit cu 50 de bani, iar uleiul cu aproximativ 1,5 lei. 

Carnea de porc, în funcție de sortiment, costă acum de la 19 lei până la 24 de lei pe kilogram. Până de Crăciun este așteptată o scumpire de cel puțin 20%. Astfel, dacă vorbim de cel mai ieftin sortiment, vom plăti pentru un kilogram 22,8 lei.

Apoi, uleiul, produsul care s-a scumpit cel mai mult în ultimul an, nu se oprește și până la final de 2021 se așteaptă scumpiri de 10%. Așa că, dacă azi plătim 7 lei și 40 de bani pe un litru de ulei, la final de decembrie am putea să-l cumpărăm cu peste 8 lei.

Prețul pâinii ar putea și el să urce, conform prognozelor, cu 3 până la 5 procente, așa că la o pâine de 2,5 lei se mai adaugă într-o lună încă 10 bani.

Dacă vrem să facem cozonac, ne trebuie zahăr. Dacă îl cumpărăm acum, plătim pe un kilogram, în medie, 3 lei. Înainte de Crăciun am putea să-l cumpărăm cu 3 lei și 20 de bani. 

Alimentele care s-ar putea scumpi până de sărbători

Carnea de porc 

  • preț actual - 19 lei/kg
  • scumpire - 20%
  • preţ după scumpire - 22,8 lei/kg

Uleiul vegetal  

  • preţ actual - 7,4 lei/l
  • scumpire - 10%
  • preţ după scumpire - 8,14 lei/l

Pâine

  • preţ actual - 2,5 lei/ buc
  • scumpire - între 3% şi 5%
  • preţ după scumpire - 2,65 lei/buc

Zahăr

  • preţ actual - 3 lei/ kg
  • scumpire - 6%
  • preţ după scumpire - 3,18 lei/ kg

Prețuri mai mari și la cozonacii cumpărați

Pentru că plătesc mai mult pe făină, ulei, zahăr, și patiserii spun că vor fi nevoiți să majoreze la rândul lor prețurile prăjiturilor.

Vom fi nevoiți să majorăm prețurile la toate produsele noastre cu 10-15% începând cu 1 noiembrie”, spune Răzvan Ursulescu, administrator de patiserie. 

Și mezelurile s-au scumpit în perioada ianuarie-octombrie 2021 cu procente cuprinse între 5 şi 7%, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Carnea macră este tot mai scumpă şi pentru că furajele animalelor au ajuns la prețuri record anul acesta.

Noi cumpărăm porumb, că la Bran nu se face! Anul trecut era 50 de bani acum e 1 - 1,2 lei”, spune și Dorin Tișcă, producător agricol. 

Prețul cărnii a crescut simțitor

Şi patronii din HORECA susțin că plătesc mai mult pentru carne.

Pentru carnea de vita undeva la 33%-34% mai mult fata de anul 2020, începutul anului, pentru carnea de porc costurile au crescut cu 15%”, declară Claudiu Lupașcu, administrator terasă. 

Unii nu vor majora însă prețurile pentru consumatori, în ciuda cheltuielilor mai mari, de teamă să nu îşi piardă clienții.

Mălaiul s-a scumpit în ultimul an cu 17%. Acum în piețe mălaiul proaspăt măcinat se vinde şi la 4 lei kilogramul.

Oamenii spun că îşi drămuiesc tot mai greu banii, motiv pentru care cumpără cantități mai mici și gătesc exclusiv în casă.

Prețurile alimentelor sunt acum la maximul ultimilor 10 ani, potrivit Organizației pentru Alimente şi Agricultură din cadrul ONU. Față de septembrie 2020, prețurile s-au majorat cu 33% la nivel global.

Comentarii Facebook