Materiile prime s-au ieftinit, alimentele s-au scumpit! Românii plătesc mai mult pentru produsele de bază
Românii ar trebui să beneficieze de prețuri mult mai accesibile la unele alimente de bază, conform principiilor economice. Cu toate acestea, deși în România materia primă se ieftineşte, nu scad şi preţurile produselor finale.
Logica preţurilor alimentelor din ţara noastră se împiedică pe undeva pe drumul dintre producător şi comerciant.
Grâul s-a ieftinit cu 25 de procente într-un an de zile, acesta fiind şi unul din motivele protestelor fermierilor, dar ieftinirile n-au mers în lanţ. La început de 2023 tona de grâu se vindea cu 288 de euro. În ianuarie 2024 preţul pe tona de grâu a coborât la 216 euro. Ei, ce s-a întâmplat cu preţul pâinii? A crescut cu 4%, iar aceste date sunt date oficiale ale INS.
Înţelegem că de la grâu la pâine au mai fost câteva scumpiri, la energie, transport, dar totuşi, când materia primă se ieftineşte atât de mult, ne aşteptăm măcar la o stagnare a preţului produsului finit şi nu la o creştere.
Mergem mai departe! Porumbul, unul dintre principalele furaje pentru animale. La început de 2023 se vindea cu 274 de euro. În acest an, cotaţia pentru o tonă de porumb este de 186 de euro. O scădere de preţ de 32 de procente. Ce s-a întâmplat cu produsele animale în această perioadă? Carnea de porc s-a scumpit cu 9%, cea de vită cu 12%, iar cea de pasăre cu 4%.
Laptele s-a scumpit şi el cu 4%. Şi mare atenţie! Multe dintre aceste produse sunt considerate alimente de bază şi sunt pe lista celor cu adaos comercial plafonat. Altfel, scumpirile erau şi mai mari, scrie Antena 3 CNN.
Preţul grâului
- ianuarie 2023 - 288 Euro/ tonă
- ianuarie 2024 - 216 Euro/ tonă
- scădere de preţ - 25%
Preţul pâinii
- creştere de preţ de 4%
Preţul porumbului
- ianuarie 2023 - 274 Euro/ tonă
- ianuarie 2024 - 186 Euro/ tonă
- scădere de preţ - 32%
Preţul produselor animale
- carne porc +9%
- carne vită + 12%
- carne pui + 4%
- lapte + 4%
4 Comentarii
asa si, prost e ala care da, nu care cere....statu cere, boboru plateste...
@andi: mancare iti trebuie zilnic, bisnitarii si-au asigurat profit sigur. Asta se intampla datorita lacomiei intermediarilor si a statului capturat de acesti bisnitari. Bine fac fermierii ca protesteaza! Spunea unul ca de la poarta lui carnea pleaca cu 10-12 lei kilul iar in supermarket ajunge cu 60-80 de lei! Va dati seama cati hoti sunt pe traseu… Citeste mai departe
@Ion de la tara: corect, eterna mafie de la piete extinsa in toate ramurile agriculturii
Ca asa-i in tenis !! sau la Radio Erevan ! Partea proasta este ca-i ceva real, noi mergand adesea contra curentului (atunci cand este vorba de lovit masele !)