Vineri 22 Noiembrie

Medicamentele ieftine ar putea dispărea din România. producătorii fac apel la Guvern



Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) face apel către Guvernul României pentru introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback, astfel încât să poată fi evitată dispariția de pe piaţă a unor medicamente cu preţuri accesibile, utilizate de 70 la sută dintre pacienţi.

Continuarea aplicării taxei clawback în forma sa actuală ar putea duce şi la distrugerea capacităţilor de producţie farmaceutică din România, care sunt exclusiv producătoare de medicamente generice, arată APMGR.

"Se vorbeşte atât de mult şi emoţional de atât de necesara actualizare a listei de medicamente compensate, încât s-a uitat de problema mult mai gravă a lipsei accesului la medicamentele de bază, cele folosite zi de zi de bolnavi. Iar soluţia la această problemă există şi poate fi aplicată imediat: dacă pentru actualizarea listei guvernul trebuie să găsească finanţarea necesară, pentru asigurarea accesului la medicamentele cu preţ accesibil nu trebuie decât să implementeze imediat soluţia calculului diferenţiat al taxei clawback", a declarat preşedintele APMGR, Dragoş Damian.

APMGR a propus autorităţilor o soluţie pentru calculul diferenţiat, bazată pe introducerea unei proporţii de maximum 65% în calculul procentului "p" din formula clawback: această soluţie a fost agreată de CNAS şi acceptată de Ministerul de Finanţe ca fiind neutră din punct de vedere bugetar, potrivit sursei citate. Un calcul diferenţiat pentru medicamentele cu preţ accesibil, care sunt în majoritate medicamente generice, ar afecta pozitiv două treimi din tratamentele utilizate în prezent în România, care tratează cele mai vulnerabile categorii sociale, respectiv medicamentele pentru afecţiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum şi antibioticele la preţuri accesibil, informează Mediafax.

"Probabil că am putea evita astfel dispariţia de pe piaţă a unor medicamente care, datorită poverii fiscale, ajung să aibă costuri de producţie cu mult mai mari decât valoarea la care pot fi comercializate", a spus Damian.

Comentarii Facebook