Mediul de business efervescent din Cluj are la îndemână un nou instrument de finanțare și dezvoltare: fondurile de growth equity
Clujul se află în fruntea clasamentului în România în ceea ce privește nivelul de prietenie al orașului față de mediul de afaceri, fiind, de asemenea, pe unul dintre primele locuri și între orașele europene, conform Indicelui de Percepție a Afacerilor din Europa pentru anul 2022. Tot în Cluj, numărul de start-up-uri s-a dublat în ultimii 10 ani – în același ritm cu economia, care a raportat valori de două ori mai mari în comparație cu acum 10 ani.
În acest context, mediul de afaceri din zona Clujului devine din ce în ce mai variat și ofertant, pe măsură ce antreprenorii și business-urile nou lansate se maturizează și încep să caute modalități de extindere și creștere.
AGISTA ȘI FONDURILE DE GROWTH - O SOLUȚIE REALĂ PENTRU SCALAREA RAPIDĂ A BUSINESS-URILOR ANTREPRENORIALE DIN ROMÂNIA
Una dintre soluțiile din ce în ce mai populare, mai ales pe piețele dezvoltate din Europa, sunt fondurile de investiții în general și, mai nou, fondurile de growth, așa cum este Agista, un fond de growth românesc, în curs de autorizare, lansat în 2022 de Impetum Group, care a investit în companii precum Bittnet Systems, prima companie din domeniul IT din România listată la Bursa de Valori București sau AROBS, companie fondată în Cluj-Napoca.
O categorie relativ nouă pe piața românească de investiții, fondurile de growth se concentrează pe identificarea și susținerea companiilor cu potențial semnificativ de creștere, oferindu-le capital și resursele necesare pentru a-și accelera expansiunea și a-și atinge obiectivele de creștere. Profilul investiției de tip growth equity promovat de AGISTA are specific de acționar minoritar, cu o componentă importantă de susținere a companiilor pentru a face performanță, beneficiind astfel de ghidaj și acces la capital.
Un jucător important pe piața locală, fondul Agista investește tichete între 2 și 5 milioane euro și aplică o strategie de investiții pe termen mediu și lung (între 3 și 5 ani). Aceasta este perioada ideală pentru ca atât infuzia de capital, cât și suportul de know-how de business, ghidaj și consultanță pe care fondul de growth le pune la dispoziția companiilor partenere, să aibă un impact real și consistent în creșterea sănătoasă a business-ului.
Practic, prin Agista, antreprenorii au acces și la capital și la un partener important de business, cu resurse diverse și rețea de contacte semnificativă, care îi va susține în scalarea rapidă a afacerii. „În felul acesta, accesezi resursele necesare și datele pentru a crește în ritm accelerat, ceea ce îți va permite să identifici mai bine și să profiți la momentul potrivit de oportunitățile din piață”, spune Nicolae Kovacs, CEO al Agista.
Un exemplu de investiție și parteneriat de acest tip este cel prin care Agista s-a alăturat grupului Bittnet, validând, astfel, poziția grupului de jucător strategic în educație și integrare de soluții IT pe piața românească și recunoscând capacitatea sa de a contribui la transformarea digitală a companiilor din România.
Cu perspective similare, pentru a putea infuza atât capital cât și valoare adăugată, Agista s-a mai alăturat, de la înființarea sa, unui număr de alte 5 companii locale: Eplus Smart Energy, Dendrio Solutions, GRX - de curând FORT și Top Tech.
În opinia specialiștilor, fondurile de growth vor avea un rol fundamental în următorii ani în Europa de Sud - Est, prin:
- Accesul rapid la piețe și clienți noi, ce se va traduce în extinderea portofoliului către arii cu potențial de creștere
- Acces la resurse, expertiză și know-how extins prin intermediul rețelei fondului de growth
- Sprijinirea inovației și a antreprenoriatului în regiune și promovarea colaborării și networking-ului între companii.
„Unele dintre cele mai renumite performante companii antreprenoriale românești au pornit de aici, din Cluj. Banca Transilvania, Arobs, Electrogrup, Perpetuum, Autoworld și multe altele, iar ecosistemul local de business este extrem de vibrant și cu mult potențial.
Faptul că în Cluj avem o comunitate de business atât de puternică ne spune că sunt cu siguranță noi generații de antreprenori ale căror companii sunt pregătite să facă următorul pas în evoluția lor, să deblocheze potențialul de creștere și să devină noii campioni ai economiei românești. Pentru ei, Agista e o soluție, o pârghie de creștere sustenabilă și potențare a succesului.
Cum putem face asta? Prin prin infuzie de capital, și, foarte important, knowledge de business, care să le permită accelerarea scalarii și dezvoltarea acestora la nivel național și regional”, completează Nicolae Kovacs, CEO al Agista.
În ultimii ani, industria europeană de tech a înregistrat cele mai multe tranzacții de fuziuni și achiziții cu implicarea private equity, cu o pondere de 90%, urmată de sectorul farmaceutic cu 81%, serviciile de afaceri cu 59%, serviciile financiare cu 41%, retail cu 29%, bunurile industriale și ingineria cu 26%, energia și utilitățile cu 18%, industria chimică cu 18%, construcțiile cu 11%, iar sectorul auto cu 7%.
În același timp, în Cluj, IT-ul este unul din principalele motoare ale economiei. Împreună cu industriile culturale și creative, serviciile medicale specializate, industria energetică și serviciile de suport pentru afaceri, acestea contribuie la dezvoltarea rapidă a orașului.
2 Comentarii
Pentru subventii de astea se tot maresc taxele si impozitele.