Milionarii României înainte de comunism. Vezi aici cine au fost aceștia
Din cauza regimurilor fanariote și a principilor stăini, România nu a produs mari averi înainte de secolul XX.
În afară de câteva familii boierești, majoritatea averilor din România luau calea Istambulului sau erau pierdute de către moștenitorii iresponsabili.
Iată care au fost milionarii României la începutul secolului XX:
O avere cât o industrie: Nicolae Malaxa
Născut la Huşi, în decembrie 1884, Nicolae Malaxa era fiul unui aromân cu origini greceşti şi al ficei unui dregător local. Pasionat de tehnică şi cu ajutorul familiei, Malaxa urmează cursurile Politehnicii din Karlsruhe (Germania), studii care-l vor ajuta mai târziu în afacerile sale.
Miliardar de modă veche: Jean Mihail
Despre olteanul Jean Mihail s-a spus că a fost cel mai bogat român şi este foarte posibil să fi fost aşa. Jean Mihail (1875-1936) era al doilea fiu al latifundiarului Constantin Mihail, unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Oltenia.
Concurentul: Max Auschnitt
Milionarul s-a născut în februarie 1888 în Galaţi, fiind fiul lui Osias Auschnitt, proprietarul unei mici fabrici. După ce a absolvit Academia de Înalte Studii Comerciale din Viena, Max s-a întors acasă şi a înfiinţat o fabrică de cuie şi lanţuri în 1910.
Bancherul-poet: Aristide Blank
Primul absolvent român al Academiei de Ştiinţe Comerciale şi Financiare de la Viena, Aristide Blank, s-a născut în 1883 la Bucureşti, fiind fiul lui Mauriciu, asociat al celebrului cămătar evreu Jacob Marmorosch.
CItește mai multe pe Capital.ro
1 Comentariu
Ce exprimare absolut nefericita: din cauza fanariotilor si a principilor straini!
Parca-ati fi comunisti, zau asa! De parca in comunism a produs Romania averi, in "iepoca de aur", nu?
Nu se poate compara bunastarea si situatia economica din anii '30 spre exemplu, ce cea catastrofala, saracia lucie din anii '80. "Saraci si cinstiti", nu?, cu salam… Citeste mai departe