Duminica 22 Decembrie

Ministerul Finanțelor ia în calcul amânarea termenului la care încep să fie aplicate sancțiuni pentru e-Factură. Comercianții spun că sistemul are probleme


Ministrul Finanțelor a anunțat că situația în ceea ce privește sistemul RO e-Factură va fi analizată, fiind luată în calcul și o posibilă amânare a termenului de la care încep să fie aplicate sancțiuni pentru comercianți. 

"Luăm în calcul, în funcție de gradul de conformare a contribuabililor la modulul e-Factură", a declarat ministrul Marcel Boloș pentru Profit.ro

Deși raportarea în e-Factură a facturilor emise între firme a devenit obligatorie de la 1 ianuarie 2024, în termen de 5 zile lucrătoare, momentan sancțiunile sunt suspendate până la 1 aprilie. 

Prelungirea suspendării ar fi benefică pentru comercianți, deoarece mulți dintre aceștia se plâng că sistemul este greoi și se confruntă deseori cu probleme. 

„Pentru cei care nu ştiu ce este e-Factura. Toate societăţile trebuie să raporteze către Ministerul de Finanţe toate facturile emise. Lucrul acesta se făcea prin Declaraţia 394 la sfârşitul lunii, dar acum trebuie făcut în maximum 5 zile.

Site-ul Ministerului de Finanţe nu ştie „să citească” factura pe care noi o trimitem, iar instituţia în loc să ne trimită nouă un formular pe care să-l integrăm în contabilitatea noastră, să transpunem cumva factura în formularul acela, să o poată înţelege site-ul ministerului, ne trimite la diverse companii care iau facturile de la noi, evident contra cost, le transpun în formatul pe care îl înţelege Ministerul de Finanţe, ni le trimit înapoi şi noi le trimitem către Ministerul de Finanţe. 

n lanţul acesta, vă daţi seama, că apar tot felul de probleme. Noi trimitem facturile pentru a fi transpuse în noul format, apar nişte bug-uri, dânşii le trimit înapoi: aveţi nişte probleme acolo, nu se pupă nu ştiu ce, cu nu ştiu ce. Noi le trimitem iar înapoi, apoi le trimitem către Ministerul de Finanţe. 

Se blochează site-ul Ministerului de Finanţe, a fost blocat de nenumărate ori. E o muncă extraordinar de greoaie. Asta nu rezolvă evaziunea fiscală”, a menţionat Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR). 


Comentarii Facebook