Duminica 22 Decembrie

Ministrul Energiei, la Cluj, despre MEGA-HIDROCENTRALA Tarnița-Lăpuștești: „Nu mai avem companii care să facă un proiect de mărimea aceasta”


Sebastian Burduja a spus că se va apela la giganți mondiali din domeniul energiei pentru acest proiect: S-au arătat interesați japonezii de la ITOCHU, francezii de la EDF (un gigant energetic) și urmează să avem discuții și cu companii din SUA”.


Prezent la Cluj pentru a participa la mai multe proiecte din domeniul energiei, Ministrul Sebastian Burduja a făcut o vizită și la locul unde va fi făcut megaproiectul Centralei Hidroelectrice Tarnița-Lăpuștești.

Este vorba de o centrală specială, cu acumulare prin pompaj. Mai exact, în perioadele când se produce energie multă dar nu este cerere de consum centrala va folosi energia în exces pentru a pompa apă din lacul Tarnița într-un lac din amonte, la Lăpuștești. Când în schimb, producția de energie este scăzută, ea poate fi echilibrată prin eliberarea apei de la Lăpuștești înapoi în lacul Tarnița, moment în care turbinele vor produce energie electrică.

Rolul acestei centrale va fi foarte important în echilibrarea rețelei energetice și asigurarea unei producții continue, care să depindă mai puțin de debitul pe moment al râurilor din amonte.

În urma vizitei, Sebastian Burduja a declarat că proiectul are un potențial de rentabilitate și mai mare decât acum 10 ani, când s-a făcut studiul de fezabilitate, însă din păcate nu au existat companii care să depună oferte pentru execuția proiectului, deoarece „din păcate, nu mai avem companii care să facă  acest proiect. În zona de proiectare a fost scos de două ori la licitație, dar compania de stat SAPE nu a reușit să atribuie contractul. Au fost depuse două oferte, însă ambele au fost declarate neconforme. Voi verifica, prin corpul de control, dacă compania SAPE are vreo răspundere în acest caz, pentru că multă lume a fugit de acest proiect greu și foarte complex.

Nu avem companii care să facă acest proiect și nici companii de stat care să-și asume acest proiect până la capăt, ca atare vom apela la un partener privat, competent, care să facă totul de la studiu de fezabilitate până la punerea în funcțiune.

S-au arătat interesați japonezii de la ITOCHU, francezii de la EDF (un gigant energetic) și urmează să avem discuții și cu companii din SUA.

Este vorba de un proiect pe teren lung,  în mod normal în 6 luni ar trebui demarată etapa de studii, care ar putea dura circa un an sau un an și jumătate, și abia apoi poate începe execuția.” a completat ministrul Burduja la finalul vizitei la Cluj.



Comentarii Facebook