Ministrul Finanțelor se ”contrazice” cu cifrele? TVA-ul la pâine ar putea reveni la 24%
Măsura de reducere a TVA-ului la 9% etse o măsură temporară, efectele acesteia urmând să fie analizate la un an după implementare, adică peste o lună.
În cazul în care impactul asupra bugetului este unul negativ, există riscul revenirii al cota de 24%.
Ministrul Finanţelor mizează pe înregistrarea mai multor firme în domeniu, astfel încât să scadă evaziunea. Datele de la Registrul Comerţului, obţinute de Capital, arată, însă, că numărul companiilor din domeniu este mai mic, acum, decât era la 1 septembrie 2013, când a fost diminuată TVA.
Recent, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu spunea că au apărut mai multe firme în domeniul panificaţiei şi că datele pe trei luni arată bine. Potrivit statisticii Registrului Comerţului, însă, numărul total al firmelor înregistrate cu codurile CAEN 1061 şi 1071, pentru care se aplică TVA de 9%, este de 10.633, în prezent, în timp ce, la data de 1 septembrie a anului trecut, era de 10.837, potrivit Capital.ro.
"Răspunsul trebuie să fie la întrebarea cât de eficientă a fost reducerea TVA la pîine. Trebuie să avem mai multe date despre colectare, despre câte firme au apărut la suprafaţă", a spus Petrescu, precizând că se va analiza o eventuală extindere a cotei reduse şi pentru alte sectoare alimentare, cum ar fi carnea.
Printre beneficiile măsurii invocate de Victor Ponta și de ministrul Petrescu se numără creşterea numărului de firme care se vor înregistra ca plătitoare de TVA din zona panificaţiei.
Totuși, evaziunea din acest sector este evaluată la 70%, pierderile la buget fiind aproximate la jumătate de miliard de lei.
FMI nu a agreat reducerea TVA, al cărei impact bugetar a fost prognozat de Finanţe la 350 milioane lei pentru 2014. La momentul introducerii cotei de 9%, guvernul a crescut accizele pentru a compensa golul de încasări. Reprezentanţii FMI au spus că măsura va fi analizată şi, în cazul în care nu are succes, se va renunţa ea.
0 Comentarii