Duminica 22 Decembrie

Modificarea Legii taximetriei a ajuns la votul final al Camerei Deputaților. Ce schimbări prevede


Transportul în regim de taxi este vizat de un nou proiect de lege, care vizează actualizarea Legii nr. 38/2003,  urmează să primească votul final în Camera Deputaților.

Conform expunerii de motive, intervenția legislativă este necesară pentru a aduce legea în concordanță cu realitățile pieței actuale, inclusiv cele generate de reglementarea transportului alternativ. Modificările vizează stabilirea tarifelor și prețurilor pentru serviciile de taximetrie, introducerea unor noi modalități de plată, inclusiv aplicații mobile, și reglementarea utilizării vehiculelor deținute prin contracte de închiriere sau comodat, notează DC Business.

O atenție deosebită este acordată siguranței transportului, fiind propusă verificarea tehnică periodică a autoturismelor taxi la intervale de șase luni în stațiile ITP autorizate de RAR. De asemenea, se dorește modernizarea dotărilor, precum înlocuirea vechilor stații de radio cu aplicații de dispecerat și clarificarea modului de arondare a transportatorilor la mai multe dispecerate pentru a deservi un număr mai mare de clienți.

Inițiativa prevede și reglementarea subcontractării serviciilor de transport către persoane fizice autorizate, eliminând astfel lacunele legislative existente. Subcontractanții vor trebui să dețină certificate de atestare profesională, iar aparatele de taxat vor fi fiscalizate de aceștia. Totodată, legea propune implementarea corectă a prevederilor Regulamentului european nr. 1071/2009.

Un alt aspect important îl reprezintă facilitarea accesului taxiurilor pe benzile speciale destinate transportului în comun, cu scopul de a reduce timpul de așteptare al clienților și de a diminua poluarea provocată de blocajele din trafic. Autoritățile locale vor putea restricționa acest acces doar în situații excepționale.


Comentarii Facebook