Miercuri 30 Octombrie

Nebunia pieței imobiliare din Cluj. Cât câștigă agenții imobiliari pe seama cumpărătorilor „fraieri”


Chiriile din Cluj-Napoca depășesc orice limită a bunului simț si tot mai mulți oameni se plâng de prețurile umflate de pe piața imobiliară.

În prezent, ne învârtim într-un cerc vicios. 

Cercul vicios al chiriilor din Cluj:

Preț mare locuințe - Număr mare de agenții - comisioane mari agenții - Preț mare locuințe

Creșterea numărului de agenții care cer comisioane uriase, duce la creșterea prețurilor imobilelor, atât la vânzare, cât și la închiriere. Mai departe, prețul enorm al locuințelor, înseamnă comisioane mari pentru agenții imobiliari, aceștia având tot interesul să vândă locuințe din ce în ce mai scumpe, pentru a încasa comisioane și mai mari. 

Prin urmare, creșterea prețurilor la imobilele clujene este cauzata și de puzderia de agenții apărute, care percep comisioane enorme.

În acest context, meseria de agent imobiliar devine tot mai avantajoasă, mai ales într-un oraș în care ”calitatea vieții” este mărită pe seama prețurilor uriașe la chirii.

Prețul locuințelor în Cluj este de peste 2100 euro/mp

După prăbușirea sectorului imobiliar din 2008, piața imobiliară a cunoscut ulterior o creștere spectaculoasă. Aceasta chiar a depășit recordurile boom-ului de dinainte de criză, ajungând în prezent, ca pentru achiziționarea unui apartament să plătești peste 2100 euro/mp

Oferta de locuințe este din ce în ce mai bogată, pe măsura cererii, de aceea și prețurile se situează  pe o pantă ascendentă în ultimii ani. Acest lucru înseamnă, însă, și câștiguri consistente pentru agenții imobiliari.

Prețuri mari la locuințe = comisioane mari pentru agenții

Potrivit anunțurilor de pe site-urile de recrutare, câștigurile agenților imobiliari pornesc de la 2000 de lei, salariu fix, dar pot ajunge și până la 20.000 de euro, în funcție de comisioanele câștigate din tranzacții.

Oamenii care caută o locuință decentă, sunt adesea nevoiți să-i achite agentului imobiliar, nu doar prima rată pentru închirierea imobilului, dar și jumătate din prețul chiriei sau chiar valoarea acesteia pentru o lună. 

De exemplu, dacă prețul unei chirii pentru o lună este de 600 de euro, găsirea acesteia prin intermediul unei agenții imobiliare presupune și achitarea a 300 de euro sau chiar 600 de euro comision către agentul imobiliar.

Astfel, nu mai este o noutate că cei care stau în chirie încearcă ”să supraviețuiască” prin intermediul grupurilor de pe Facebook, în care au dreptul să publice anunțuri doar proprietarii. 

Ne rămâne veșnica întrebare, cui aparține ”orașul smart”?



Comentarii Facebook