Duminica 22 Decembrie

NEREGULI la atribuirea contractului de deszăpezire a Clujului. Firma SUPERCOM trebuia descalificată

 

Firma Supercom, câștigătoarea licitației de 30 de milioane de euro pentru salubrizare și deszăpezire în Cluj-Napoca, ar fi trebuit să fie descalificată, pentru că nu a respectat condițiile licitației.

 

Supercom nu a respectat condiția licitației privind cifra de afaceri pe ultimii 3 ani. Firma din București ar fi trebuit să aibă o cifră de afaceri pe fiecare lot de minim 100.000.000 de lei, dar a avut aproape jumătate. 

 

Societatea condusă de Ilie Ciuclea a cerut Consiliului Național de Soluțioare a Contestațiilor anularea acestei prevederi din caietul de licitație.

 

O altă critică formulată de contestatoarea SC SUPERCOM SA se referă la cerința minimă de calificare impusă la pct. III 2.2 Capacitatea economică și financiară, din fișa de date a achiziției, referitoare la cifra medie de afaceri globală solicitată. Astfel, contestatoarea consideră că nivelul solicitat de autoritatea contractantă, respectiv 100.000.000 lei sau echivalentul în euro/altă valută, este exagerat în raport cu natura și complexitatea contractului de achiziție publică ce urmează a fi atribuit, în condițiile în care, deși cifra de afaceri solicitată, nu este mai mare decât valoarea estimată a contractului, multiplicată la 2, pe piața de salubritate din România există un singur operator economic care poate participa la ambele loturi ale procedurii din perspectiva îndeplinirii acestei cerințe”, se arată în plângerea primită de Consiliu.

 

CNSC a considerat că această solicitare este neîtemeiată. ”Autoritatea contractantă susține că această cerință a fost stabilită prin HCL nr. 400/2013, act care este în vigoare la acest moment, iar respectarea acestuia poate atrage sancțiunile prevăzute de lege. De asemenea, autoritatea contractantă invocă faptul prevederile art. 186 alin (1) și (2) din OUG nr. 34/2006, potrivit cărora cifra de afaceri poate fi susținută de către un terț”, consideră CNSC.

 

De asemenea, Consiliul menționează că ”valoarea cifrei de afaceri medii pentru participarea la un lot este de minim 100.000.000 de lei și a fost calculată având în vedere prevederile art. 9, din HG nr. 925/2006, și anume valoarea contractului a fost multiplicat cu 2”.

 

Radu Gheorghe directorul de dezvoltare al companiei Rosal, a declarat că acest răspuns al CNSC trebuia să fie respectat de Primăria Cluj-Napoca, iar firma Supercom să fi fost descalificată pe ambele loturi scoase la licitație. 

 

Din câte știm noi firma Supercom a avut o cifră de afaceri de 130.000.000 de milioane de lei pe amble loturi, dar condiția era să aibă 200.000.000 lei, adică câte 100.000.000 de lei pe fiecare lot. Decizia CNSC nu este consultativă, ci trebuie respectată”, a declarat Radu Gheorghe.

 

Întrebat dacă Rosal va contesta rezultatul licitației, directorul de dezvoltare al companiei Rosal a spus că încă nu s-a luat nicio decizie. 

 

Primăria Cluj-Napoca a finalizat licitația pentru serviciile de salubrizare şi deszăpezire stradală în municipiu, câștigătoare fiind firma SUPERCOM. 

 

Valoarea estimată a contractului pentru ambele loturi licitate s-a ridicat la 137.625.504 lei (fara TVA), iar durata acestuia este de 8 ani. 

Comentarii Facebook