Sambata 5 Octombrie

Noi măsuri de la 1 Iulie: O parte dintre bugetari va rămâne fără tichete de vacanță din această vară!


De la 1 iulie 2024 vom avea parte de noi măsuri, iar o parte dintre bugetari va rămâne fără tichete de vacanță din această vară. 

Până la finalul anului, Guvernul României trebuie să taie până la două sute de mii de posturi vacante și să se asigure că nici un spor nu va trece de 20%, în condițiile în care acum există sporuri care ajung și la 80%. Mai mult, autoritățile vor lăsa o parte dintre bugetari fără tichete de vacanță. 

De asemenea, luna iunie va fi ultima lună cu șefi de birou, urmând ca funcția să fie dizolvată. Se reduce și numărul secretarilor de stat cu cel puțin 20%. Iar funcțiile de conducere nu trebuie sa depășească 8% din totalul posturilor.

În același timp, vara anului 2024 este prima vară în care nu toți bugetarii primesc vouchere de vacanță. Adică, vor putea merge în vacanță cu bani de la stat doar bugetarii care au salariul net mai mic de 8000 de lei. Voucherele de vacanţă au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an din 2024.

Iar asta nu e tot, Guvernul trebuie sa prezinte public noua lege a salarizării bugetare, iar angajamentul României este ca niciun spor sa nu fie mai mare de 20%

Voucherele de vacanță nu pot fi vândute! 

Voucherele de vacanță destinate bugetarilor au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an, aceasta fiind suma alocată în cazul unui program full-time. În cazul în care un angajat are un contract de muncă part-time sau lucrează la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanță stabilite pentru programul normal de lucru.

Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Voucherele de vacanţă se pot folosi de la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Dar există unele restricții cu privire la aceste tichete.

Mai exact, voucherele de vacanţă sunt nominale, deci nu pot fi transferate altcuiva. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Mai mult decât atât, trebuie știut faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Voucherele de vacanţă au o valabilitate de un an de la momentul în care au fost primite. Așadar, după 12 luni, voucherele expiră și nu mai pot fi folosite. De asemenea, voucherele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul lunar.

Comentarii Facebook