Duminica 13 Aprilie

Noi parcuri fotovoltaice în Cluj. Record de contracte semnate pentru parcuri fotovoltaice în peste 100 de comunități


Investiții majore în energie regenerabilă: 105 noi contracte semnate, inclusiv în Cluj

Ministerul Energiei a semnat 105 noi contracte pentru dezvoltarea de parcuri fotovoltaice destinate autoconsumului instituțiilor publice, o investiție de 167,5 milioane de lei. Printre județele care beneficiază de aceste proiecte se numără și Clujul, un important centru al inovației în energie regenerabilă.

Fonduri europene pentru independență energetică

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat semnarea unui număr record de contracte pentru parcuri fotovoltaice în peste 100 de comunități din întreaga țară. „Ieri (n.r. vineri) am bătut la Ministerul Energiei recordul pentru numărul de contracte semnate pentru parcuri fotovoltaice în peste 100 de comunități din întreaga țară! Alte zeci de milioane de euro, în cea mai mare parte din fonduri europene nerambursabile, merg către comunitățile locale din România. Continuăm finanțarea acelor proiecte care permit instituțiilor publice locale să tindă către autonomie energetică, să își reducă facturile, să economisească resurse importante pentru investiții de interes direct pentru comunitățile locale”, a transmis Burduja pe Facebook.

Cele 105 contracte au o valoare totală de 167,5 milioane de lei (33,7 milioane euro), din care 143,3 milioane de lei (28,8 milioane euro) sunt fonduri europene nerambursabile.

Clujul, printre județele beneficiare

Proiectele se vor implementa în județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea.

Clujul este deja un pol important al energiei verzi, cu multiple proiecte de infrastructură inteligentă și tranziție către sustenabilitate. Noile investiții vor contribui la reducerea costurilor cu energia și la creșterea autonomiei energetice a instituțiilor publice locale.

România, pe drumul tranziției energetice

„Până în prezent, din acest apel al Fondului pentru Modernizare, avem semnate 633 de contracte de finanțare, cu o valoare totală de aproape 1,7 miliarde lei (339 milioane euro), din care 1,46 miliarde lei (294 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile. Aceste investiții permit localităților și instituțiilor publice să își reducă semnificativ costurile cu energia, în unele cazuri chiar și cu 70%, ceea ce este enorm”, a explicat Burduja.

El a subliniat, de asemenea, importanța fondurilor europene în dezvoltarea României: „În timp ce suveranismul închipuit debitează enormități și teorii ale conspirației despre Uniunea Europeană, în lumea reală comunitățile din România se dezvoltă cu bani europeni. De la marile orașe la micile comunități, România și românii profită de statutul pe care îl avem de 18 ani de membru al Uniunii Europene, parte a unui club care dorește dezvoltare, care pune pe masă resurse pentru creștere, care ajută țara noastră și pe români să lase în urmă un trecut al sărăciei, al beznei și al lipsei de libertăți.”

Prin aceste investiții, România face pași importanți către tranziția energetică și independența față de sursele tradiționale de energie, iar Clujul rămâne un exemplu de succes în adoptarea tehnologiilor verzi.

Comentarii Facebook