Miercuri 18 Decembrie

Noi reguli de acordare a voucherelor de vacanţă în 2024. Nu toţi angajații vor beneficia de acest privilegiu


Voucherele de vacanţă reprezintă un bonus pe care angajatorul alege să îl ofere angajatului. Cu toate acestea, începând din acest an, se vor implementa schimbări semnificative. Acum, nu toți angajații din sectorul bugetar vor avea privilegiul de a beneficia de aceste vouchere, ci doar o parte dintre aceștia.

Potrivit legii 296/2023, începând cu anul 2024, vor primi tichete de vacanţă doar angajații de la stat ale căror salarii nete nu sunt mai mari de 8.000 de lei/lunar.

Această măsură va fi menținută cel puțin până în 2026. Pentru angajații din sectorul privat, alegerea de a oferi sau nu vouchere de vacanță ca beneficiu extrasalarial rămâne la latitudinea angajatorului.

Nu există o perioadă fixă când sunt oferite aceste tichete. Unii angajatori aleg să le ofere în perioada verii, mai ales în lunile iulie și august, când majoritatea angajaţilor şi-au planificat concediile. De asemenea, voucherele de vacanţă mai pot fi oferite în apropierea sărbătorilor de iarnă sau cu ocazia unor evenimente importante la nivel de companie.

Voucherele de vacanţă pentru bugetari au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an. Aceasta este suma pe care o vei primi în cazul în care lucrezi în regim full-time. Dacă ai un contract de muncă part-time sau lucrezi la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă stabilită pentru programul normal de lucru.

Tichetele de vacanță sunt emise pe numele tău și nu pot fi transferate altcuiva. Ele sunt create special pentru tine, pentru a te bucura de toate beneficiile lor. Este bine de ştiut faptul că tichetele de vacanţă au o valabilitate de un an de la momentul în care le-ai primit. Așadar, după 12 luni voucherele expiră și nu mai pot fi folosite.

Comentarii Facebook