Duminica 24 Noiembrie

Nu mai țin pasul chiriașii cu pretențiile proprietarilor: „Fără trei luni garanție, o lună chirie, contractul făcut pe o lună - Adio închirieri!”


Într-o piață imobiliară tot mai competitivă și cu prețuri în creștere, chiriașii se confruntă mai nou și cu provocarea de a ține pasul cu cerințele tot mai mari ale proprietarilor. Tot mai mulți proprietari doresc să-și protejeze veniturile și să minimizeze riscurile asociate închirierii, solicitând de la chiriași, pe lângă plata pentru prima lună, chiar două sau trei garanții. Este și cazul unei proprietare din Capitală, care a stârnit furia internauților după ce a publicat pe un grup de închiriere un mesaj acid, destinat chiriașilor.

„Nu vedeți cât tupeu, nesimțire, nerușinare au? După ce ne distrug casele, ne lasă cu milioane datorii la întreținere, la lumină, gaz, să râdă? Nu vedeți că râd de durerile, de necazurile, de bolile, de banii investiți în căsuța aceea, de suferințele noastre! Bine că se dau de gol. Să știm și noi la cine închiriem! 

Fără trei luni garanție, o lună chirie, contractul făcut pe o lună - Adio închirieri! Practic, cele trei garanții legale pe care le cerem, pentru că am case de avocatură, reprezintă trei nopți la hotel. Este normal ca garanția să fie mai mare decât chiria!”, a transmis bucureșteanca. 

Postarea femeii a stârnit valuri de reacții, chiriașii fiind revoltați de atitudinea femeii: 

„Adevărul e ca proprietarii se înghesuie să-ți dea luna de garanție, la final de chirie. Caută n motive sa nu-ți dea 200 de euro înapoi, darămite 3 luni de garanție?!”;

„Eu am investit într-un apartament mult, de la pus tapet, zugrăvit, reparații, etc… Am plătit totul înainte să plec, plus curățenie. Mai trebuia să-mi de-a garanția și tot m-a amânat că nu are acum, am lăsat-o așa…”;

„Aceia nu sunt proprietari sunt jepcari, sub rezerva că și chiriașul e OM nu animal”;

„Unii proprietari nu se mai satură de bani și de tras pe pielea chiriașului!”.

Plata în avans a trei luni de garanție poate fi dificilă pentru mulți chiriași, mai ales în contextul unei creșteri a chiriilor și a costurilor de trai din ultimii ani. Salariile românilor nu țin pasul cu asemenea pretenții. Această cerință este o povară financiară suplimentară pentru chiriași și le pune la încercare bugetul lunar.

Exemplu: În cazul unei chirii medii, de 400 de euro, chiriașul ar fi nevoit să-i plătească proprietarului din prima zi 1600 de euro, o sumă mult peste veniturile medii ale angajaților români. Amintim că, În România, câștigul salarial mediu brut era în decembrie 2023 de 6.400 lei (3.974 lei net).

kk.jpg

Comentarii Facebook