Nu se mai găsesc candidați pentru meseria care oferă printre cele mai mari salarii din România. Universităţile nu mai fac faţă cererii
Se caută ingineri în toate domeniile, însă nu se mai găsesc candidați pentru meseria care oferă printre cele mai mari salarii din România. Universităţile spun că nu mai fac faţă cererii de pe piaţa muncii. Facultăţile nu pot acoperi în următorii zece ani nici jumătate din necesarul companiilor. Chiar dacă salariile sunt printre cele mai mari din România, mulţi preferă în continuare să plece în străinătate.
România are nevoie de cel puţin 600 de mii de ingineri în următorii zece ani. Toate industriile din domeniu trag un semnal de alarmă asupra lipsei de specialişti de pe piaţă. Joburile sunt atractive dinainte de terminarea facultăţii, astfel că 60 la sută dintre studenți lucrează în domeniul pe care îl studiază, iar 20 la sută dintre ei sunt tot în zona ingineriei. În total, până la 90 la sută reușesc să aibă un loc de muncă bine plătit până la terminarea facultății, scrie Observator.
„Industria nouă, toată lumea vrea IT-isti, toată lumea vrea electronişti, toată lumea vrea oameni în zona de automobile, dar de asemenea sunt cereri foarte mari şi pentru industrii care aparent nu sunt căutate: chimie, energetică.”, explică Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice București.
Deși oferta pe piața muncii din România este extrem de mare, mulți ingineri preferă să plece în străinătate. La momentul actual sunt peste 200.000 de ingineri care au plecat din România. Statul, politica naţională, trebuie să aibă măsuri de sprijinire a tinerilor să meargă către aceste domenii prioritare.
Tehnologia este viitorul, aşa că nevoia de ingineri va fi din ce în ce mai mare, spun specialiştii. Peste 25.000 de oferte de locuri de muncă au ajuns anul acesta doar la studenţii celor 15 facultăţi de la Politehnica din Bucureşti.
Salariile din domeniul ingineriei sunt peste media pe economie, potrivit platformei de recrutare online eJobs, care mai arată, conform datelor introduse în comparatorul său de salarii, că 1 din 2 angajați câștigă peste 4.000 de lei.
7 Comentarii
Lumea Ar Trebuii Să - Și Vadă De Propria Viață, Familie, Casă !
Nu Să Poarte Altora Și Altora De Grijă Ani La Rând, Spunând Cuvintele: Lumea Nu Mai Muncește, Păi Cum Știe Să Poarte De Grijă Unii Și Unele La Alții Și Altele, Atunci Ăia Și Alea Care Știu Să Poarte De Grijă Lumea Nu Mai Muncește La Adresa Altora, Și Alteia, Să Sufere Naibii,… Citeste mai departe
Dragi ziaristi!
Eu inteleg ca vrteti sa publicati un articol la care se da click-uri ( clickbait) dar vedeti ca realitate nu e asa:
Vezi la Linked In sau oriunde la 1 job sunt 10-90 candidati. Iar asta nu inseamna ca e lipsa, deci e false ceeace afirmati!
@Ghita: Lumea Ar Trebuii Să - Și Vadă De Propria Viață, Familie, Casă !
Nu Să Poarte Altora Și Altora De Grijă Ani La Rând, Spunând Cuvintele: Lumea Nu Mai Muncește, Păi Cum Știe Să Poarte De Grijă Unii Și Unele La Alții Și Altele, Atunci Ăia Și Alea Care Știu Să Poarte De Grijă Lumea Nu Mai Muncește La Adresa Altora, Și Alteia, Să Sufere… Citeste mai departe
Cei care termina o facultate cu adevarat si au putina minte pleaca din tara, cei care raman sunt niste analfabeti functionali vai de mama lor ingineri, se vede pe lucrarile facute in toata tara Clujul e cel mai bun exemplu sau podul ala rupt din Neamt.
A fi inginer, în orice domeniu, impune multă muncă și implicare de aceea nu se înghesuie lumea. Castigurile nu sunt pe măsura muncii ,fapt ce face că tineretul sa se îndrepte spre ocupații mai bănoase cu efort mai mic.
@Romi:
@aberatii; timpul si munca depusa sunt rasplatite,daca nu in RO,atunci afara: poti compara munca , răspunderea, salariul și pensia unui inginer cu cea a unui polițist(chiar și local), militar
sau magistrat ?