Sambata 7 Septembrie

Nunta în 2024, o mare „loterie”. Clujean: „Se mai face profit?”/„Practic, e un împrumut cu dobânda 150%, mai rău decât la bancă”


Odată cu majorarea costurilor, inclusiv cele legate de meniu, organizatorii de nunți sunt în situația de a sugera nuntașilor să fie mai generoși și să aloce o sumă mai consistentă în plicurile lor de cadouri. Este o discuție sensibilă asta cu bugetul.

„Se mai face profit la nuntă în zilele noastre? Întrebare: Voi cu cât profit ați ieșit la nuntă, câți invitați și în ce județ a avut loc. Și vine întrebarea roșie: mai merită să faci nuntă începând de anul ăsta sau ieși pe minus/zero? Și nu mă refer la nunțile cu toate nebuniile. Deoarece totul pare să fie extrem de scump”, a întrebat un clujean.

Organizarea unei nunți în 2024 devine tot mai costisitoare, iar detaliile bine puse la punct pot reprezenta o provocare financiară surprinzătoare. Față de acum aproximativ cinci ani, serviciile necesare pentru evenimente precum nunțile s-au scumpit semnificativ. În trecut, un meniu modest putea costa în jur de 300 de lei, însă în prezent această sumă pare a fi depășită cu mult.

„Niciodată nu merită să faci nuntă pentru bani. Să zicem că primești 1000 de lei de persoană, dar mergi și tu la nunta ei și dai și tu 1000. Din ăia 1000, fiecare ați dat sălii 600, ați rămas cu 400. Practic, e un împrumut cu dobânda 150%, mai rău decât la bancă. Mai bine faci un împrumut bancar dacă ai nevoie de bani”, a explicat un utlizator.

Ceea ce era considerat un meniu de lux de 100 de euro înainte de pandemie a devenit acum norma, reflectând o realitate financiară în schimbare rapidă în industria nunților. Mirii se confruntă, de asemenea, cu riscul ca prețurile să continue să crească chiar și după semnarea contractului, adăugând incertitudine și presiune financiară asupra planificării evenimentului, cu perspective similare și pentru anul 2025.

Nunțile sunt tot mai scumpe, dar se pare că nu toți ies în pierdere, dar ține mult și de noroc: „Am făcut nunta anul trecut în București. De la început as vrea să spun că nu a fost o nuntă pentru bani: am avut absolut totul achitat cu o săptămână înainte (restaurant, foto-video, dj, oglinda foto, donut bar, aranjamente sala, etc.) și nu am chemat persoane la care au fost părinții acum 20 ani. Ne-am mulțumit cu familia, rudele apropiate și câțiva prieteni buni (au fost 85 persoane). 

Surpriza mare a fost a doua zi când am numărat banii și am constatat ca am primit dublul (și ceva) sumei pe care noi am "bagat-o" în organizare. Aș spune că da, merită sa faci o nunta dacă nu ai așteptări. Noi am ieșit foarte bine, nu ne-am fi gândit niciodată sincer, deși nu a fost o sumă extraordinar de mare. Alți prieteni la care am mers la nunți nu au fost așa "norocoși", unii au ieșit pe minus, alții au ieșit pe 0. Fiecare își organizează petrecerea după bunul plac dar mesenii nu or sa îți plătească ție niciodată "fițele". 

Comentarii Facebook