O companie globală din domeniul ceramicii se închide în Ungaria și își mută producția la Cluj! Compania are peste 13.000 de angajați, în 17 țări


O companie mondială din domeniul materialelor ceramice oprește producția din Ungaria și o mută la Cluj

Zalakerámia, unul dintre cei mai mari producători de plăci ceramice din Ungaria, se confruntă cu o criză majoră care a dus la oprirea aproape completă a producției interne. Fabrica din Romhány, care reprezenta un centru tehnologic important, a fost oprită, iar echipamentele vor fi relocate la unitatea companiei din Cluj. Această mutare marchează un moment critic pentru Zalakerámia, care deja închise o altă fabrică în Tófej, concediind majoritatea celor peste 200 de angajați de acolo, potrivit portfolio.hu. 

Pe lângă aceste închideri, compania a înregistrat o scădere financiară severă, raportând pierderi de 2,1 miliarde de forinți în 2023, în timp ce veniturile au scăzut dramatic de la 32 miliarde la 12,1 miliarde de forinți. Producția de materiale de construcții și exporturile au scăzut semnificativ, cu excepția pieței din România, care a cunoscut o ușoară creștere. Contextul economic dificil este atribuit atât politicilor guvernamentale, cum ar fi majorarea taxelor pentru companiile străine din sectorul materialelor de construcții, cât și competitivității pieței din România, care atrage producția mai aproape de cerere.

Aceste schimbări nu doar că afectează angajații și comunitățile locale, dar marchează și o mutare strategică a companiei către piețe mai favorabile, în încercarea de a supraviețui provocărilor economice curente. În viitor, fabrica din Romhány ar putea deveni un simplu centru logistic, după ce va pierde complet funcția de producție.

Zalakerámia este parte a grupului Lasselsberger, o companie producătoare de plăci ceramice cu sediul central în Austria. Cu 67 de locații de producție și 13.200 de angajați în 17 țări, grupul Lasselsberger, este una din companiile de top în Europa în producția de materii prime, materiale de construcții și produse ceramice. Este cel mai important producător de plăci ceramice din Europa Centrală și de Est.

Lasselsberger este cel mai mare producător de plăci ceramice și pe piața din România, unde a intrat la sfârșitul lui 2004, și activează prin intermediul Sanex Cluj.

Comentarii Facebook