O firmă recuperează investiția în fotovoltaice în mai puțin de 4 ani. Apoi, 15 ani culeg beneficiile-INTERVIU dir. adj. Crymhylde Galos, Banca Transilvania
O firmă recuperează investiția în fotovoltaice în mai puțin de 4 ani, după care 15 ani se culeg beneficiile. „Prosumatorii încep să recupereze din investiție încă din prima zi”- INTERVIU cu dir. adj. Crymhylde Galos, Banca Transilvania
Într-o lume tot mai preocupată de sustenabilitate și eficiență energetică, clădirile nzeb (Nearly Zero Energy Buildings) sunt din ce în ce mai mult în centrul atenției, promițând nu doar reducerea consumului de energie, ci și economii semnificative pe termen lung.
Ce este o locuință nzeb?
Nzeb este prescurtarea de la Nearly Zero Energy Building, adică o clădire cu aproape zero consum de energie. Un asemenea imobil îndeplinește trei criterii esențiale:
- Consumul foarte mic de energie pentru încălzire, răcire, iluminat și aparate (sub 120 kWh/an/m²).
- Cel puțin 30% din energia necesară provine din surse regenerabile (panouri solare, pompe de căldură) și este produsă la fața locului.
- Emisiile de CO₂ sunt minime (sub 20 kg CO₂/m² anual).
La Nzeb Expo Cluj, am discutat cu Crymhylde Galos, director adjunct Programe Europene și Credite Verzi la Banca Transilvania, despre opțiunile financiare disponibile pentru locuințele eficiente energetic, care aduc economii semnificative pe termen lung pentru cei care investesc în aceste tehnologii.
Reprezentantul Băncii Transilvania a explicat pe larg soluțiile financiare care susțin investițiile în clădiri eficiente energetic, subliniind cum, prin implementarea sistemelor fotovoltaice, investiția se poate recupera în mai puțin de patru ani, iar beneficiile continuă pentru mulți ani după aceea.
Primăriile ar
trebui să emită autorizații pentru clădiri eficiente energetic, dar uneori nu
se întâmplă și nu sunt sancțiuni
Știri de Cluj: De ce a ales Banca Transilvania să fie partenerul principal al evenimentului Nzeb Expo?
Crymhylde Galos: Avem un parteneriat de mai mulți ani cu Marius Șoflete, organizatorul Nzeb Expo, deoarece susținem conceptul nzeb, care, din punct de vedere legislativ, încă nu este suficient de cunoscut. Legislația a fost introdusă în toamna anului 2023, iar normativul de punere în aplicare a apărut în primăvară. Primăriile ar trebui să emită autorizații de construcție pentru clădiri nzeb, dar în unele locații acest lucru nu se întâmplă.
În prezent, legislația nu este punitivă și nu există sancțiuni, însă este important de știut că nu se va putea face recepția clădirii, iar acest aspect este înțeles de puțini. Târgul și mișcarea pe care o susținem sunt dedicate promovării cunoașterii conceptului nzeb și a faptului că investiția într-o astfel de clădire se traduce într-un câștig pe termen lung pentru beneficiar. Nu este o obligație impusă de Uniunea Europeană, ci un beneficiu pentru proprietarii clădirilor. Da, presupune o investiție inițială mai mare, dar ulterior, costurile de administrare a clădirii se reduc semnificativ.
Există trei indicatori care definesc o clădire conformă cu standardele nzeb:
Investiția în producția de energie verde, unde cel puțin 30% din energia consumată provine din surse regenerabile, iar majoritatea beneficiarilor aleg panouri fotovoltaice și pompe de căldură. În plus, expoziția arată că izolarea clădirii, nivelul de etanșeitate și ventilarea cu recuperare de căldură sunt, de asemenea, foarte importante.
Consumul total al clădirii și amprenta de carbon. Deși mulți nu iau în calcul amprenta de carbon, dacă nu izolezi corect clădirea, consumul crește inutil, iar eficiența clădirii scade.
Știri de Cluj: Cum vi se pare expoziția până acum?
Crymhylde Galos: Profesioniștii care participă la acest târg au la dispoziție toate soluțiile de care au nevoie. De la un an la altul, expoziția a devenit tot mai profesionistă, iar acest lucru se reflectă și în întrebările tot mai tehnice puse de vizitatori. Este evident că piața nu mai este la început, iar evenimentul se îndreaptă către standardele unui târg internațional.
Știri de Cluj: Ce soluții financiare specifice acestui domeniu are Banca Transilvania?
Crymhylde Galos: De 3 ani, oferim credite pentru clădiri eficiente energetic, pe care le numim "clădiri verzi". Înainte de a acorda un credit, ne asigurăm că fiecare clădire are un audit energetic care să ateste eficiența sa. De asemenea, verificăm pregătirea auditorilor energetici și dacă beneficiarii aleg, încă din faza de proiectare, soluții și materiale care respectă standardele de eficiență energetică.
Prin produsele noastre financiare, nu finanțăm doar clădiri nzeb, ci și investiții punctuale în sisteme fotovoltaice, pompe de căldură sau chiar izolarea clădirilor. De asemenea, abordăm și eficiența energetică a clădirilor vechi, cum ar fi schimbarea sursei de energie de la gaz sau motorină la una regenerabilă.
Nu oferim doar un credit, ci și consultanță pentru clienți. De exemplu, am avut clienți care au implementat panouri fotovoltaice și pompe de căldură, iar i-am consiliat să nu se oprească aici, întrucât sunt aproape de atingerea standardului nzeb de eficiență. Într-o casă inteligentă, ar trebui să existe și un sistem de stocare a energiei, astfel încât energia produsă în timpul zilei să fie folosită seara, când consumul este cel mai mare. De asemenea, aparatele programabile sunt o soluție eficientă; de exemplu, să pornească un aparat de spălat sau un aer condiționat atunci când panourile fotovoltaice produc energie.
Știri de Cluj: Am observat că în 2023 valoarea și numărul creditelor verzi acordate a crescut cu circa 20% față de anul anterior. Care este situația pe anul acesta, până la acest moment?
Crymhylde Galos: Continuăm să avem un trend de creștere și diversificăm destinația creditelor. Nu ne limităm doar la clădiri verzi sau energie verde. Anul acesta am acordat credite și pentru producția de puieți, pentru împădurire, dar și pentru eficiență energetică în industrie, cum ar fi echipamente mai eficiente energetic. Am finanțat clienți din sectorul industriei circulare, precum colectarea și procesarea deșeurilor din plastic, metale feroase și sticlă, precum și echipamente pentru peletizarea resturilor vegetale din agricultură, pentru utilizarea în zootehnie sau pentru producerea de peleți pentru combustibil.
Știri de Cluj: Legat de recuperarea investiției, aveți studii privind durata de recuperare?
Crymhylde Galos: Încurajăm implementarea sistemelor fotovoltaice, mai ales pentru prosumatori (cei care consumă energia generată pentru uz propriu), deoarece aceștia încep să recupereze investiția chiar din prima zi de punere în funcțiune.
Știri de Cluj: Care este perioada obișnuită de recuperare a investiției pentru panourile fotovoltaice?
Crymhylde Galos: Perioada de recuperare a investiției variază între casele individuale și consumatorii industriali. În cazul locuințelor, depinde mult de nivelul de educare privind eficiența energetică. În cazul consumatorilor industriali, investiția se recuperează într-un interval de aproximativ 3.5-3.8 ani, dacă sistemul este bine dimensionat în funcție de utilizare. În plus față de economiile realizate prin eliminarea costului energiei cumpărate, se elimină și costurile de transport și distribuție a energiei. Este un randament al investiției foarte bun, mult peste cel al unei investiții imobiliare, de exemplu.
Am finanțat, de asemenea, clădiri comerciale cu mai multe unități comerciale mici, unde administratorul clădirii a realizat investiția și, astfel, factura de energie pentru toți cei din clădire a fost semnificativ redusă.
Știri de Cluj: Credeți că ar trebui încurajată construirea de clădiri eficiente prin stimulente fiscale, de exemplu impozit pe clădire mai mic?
Crymhylde Galos: Da, cu siguranță. Beneficiul nu este doar al locatarului, ci și al întregii societăți. Clădirile eficiente energetic aduc o plusvaloare socială, contribuind la dezvoltarea și sustenabilitatea localității. De exemplu, eficiența energetică la nivel de comunitate poate include și reducerea consumului de energie și carburant al cetățenilor, de la locuințe până la centrele de servicii publice, cum ar fi școlile, grădinițele, cinematografele sau magazinele. Astfel, stimulentele fiscale ar sprijini construirea de clădiri care nu doar că reduc costurile pentru proprietari, dar contribuie și la protejarea mediului.
Știri de Cluj: Prin ce diferă creditele verzi de produsele obișnuite de creditare pe care le aveți?
Crymhylde Galos: Creditele verzi sunt diferite prin faptul că includ o componentă de grant, fiind susținute prin programe europene și naționale, precum PNRR, IMM Invest sau Invest EU. În plus, pentru clădirile eficiente energetic cu clasă A, oferim dobânzi mai mici. Avem, de asemenea, credite pentru firme care beneficiază de garantare din partea Uniunii Europene în proporție de 70%. Astfel, comparativ cu produsele obișnuite de creditare, creditele verzi sunt mai accesibile și orientate către sustenabilitate.
Știri de Cluj: În Cluj sunt multe blocuri din anii ’60-’70 care au nevoie de reabilitare. Cum sperați să evolueze piața până la următoarea ediție a Nzeb Expo?
Crymhylde Galos: Mi-ar plăcea ca sectorul financiar-bancar să înceapă să se concentreze și pe reabilitarea clădirilor vechi. În Cluj sunt încă multe blocuri din anii ’60 și ’70 care au nevoie urgentă de reabilitare. Deși au fost deja reabilitate multe clădiri cu sprijinul Primăriei, există încă multe care nu au beneficiat de această oportunitate. În următoarea ediție a Nzeb Expo, mi-aș dori ca finanțatorii să analizeze și posibilitatea de a sprijini renovarea clădirilor vechi, nu doar construirea de ansambluri rezidențiale noi.
De asemenea, un alt aspect important este eficientizarea clădirilor de stat, un domeniu unde am contribuit la deblocarea multor proiecte care rămăseseră temporar fără finanțare. Aceste proiecte au fost ajutate să depășească obstacolele financiare și să ajungă la finalizare, ceea ce este esențial pentru îmbunătățirea eficienței energetice la nivelul instituțiilor publice.
5 Comentarii
Abureală ca și mașinile electrice mulți își rod acum unghiile
Atunci de ce primesc subventii din supraimpozitarea chiriasilor?
https://www.youtube.com/watch?v=6nzYX1lMPLU
cat ra hat mananca pr0asta asta!!! numai minciuni!!!!
adevarul e asta: numai mafia sekuristaneza poate sa faca, altfel te ingropi singur in datorii si tot mafia sekuristaneza va prelua afacerea odata ce falimenteaza. sunt cazuri recente!!!!!
romania este un stat esuat!!!! si vorbele voastre sunr doar minciuni!!!
sa ma tuf in fotovoltaicele tale