O mare fabrică, fost simbol al Clujului, dispare. În locul ei, pe 3 hectare, se ridică un uriaș complex rezidențial cu cladiri cu până la 11 etaje- FOTO


Fosta mare fabrică din Cluj-Napoca, care ocupă o suprafață de 3 hectare, va dispărea, urmând să fie înlocuită de un ansamblu imobiliar. În 2020, municipiul Cluj-Napoca a aprobat planul de reconversie pentru platforma industrială Fimaro, cunoscută anterior ca Metalul Roșu, situată pe strada Corneliu Coposu, din municipiu. Fabrica va fi demolată, iar în locul ei va apărea un ansamblu mixt, cu funcțiuni rezidențiale și birouri.

Noul proiect va include construcția unui complex rezidențial și a unui centru de afaceri, cu clădiri având între 4 și 11 etaje, potrivit media9. De asemenea, proiectul prevede lărgirea străzii Corneliu Coposu și amenajarea unei promenade pe malul râului Nadăș. Conform contractului de restructurare urbană semnat cu Primăria Cluj-Napoca, dezvoltatorii s-au angajat să realizeze o stradă largă de acces, care ulterior va fi dotată și cu trotuare. Suprafața terenului de la Fimaro este de 31.011 metri pătrați, echivalentul a peste trei hectare.

Proiectul imobiliar este împărțit în patru etape, iar autorizația de construcție vizează doar prima dintre acestea. Fiecare etapă corespunde unui colț al parcelei, două spre strada Corneliu Coposu și două spre râul Nadăș. Primăria a autorizat pe 25 iunie prima etapă a investiției pe acest teren „brownfield”.

Primele clădiri autorizate vor include 172 de apartamente și o suprafață desfășurată de 22.520 de metri pătrați, scrie media 9.ro. Proiectul general prevede că 70% din spații vor fi rezidențiale, iar restul de 30% vor fi destinate birourilor, serviciilor, alimentației publice și comerțului, acest raport fiind valabil pentru toate cele patru etape ale proiectului.


fimaro plan 2.jpg

Pe planul de dezvoltare sunt prevăzute și accese carosabile, trotuare, parcări subterane (pe două etaje) și supraterane, spații pietonale, locuri de joacă și terenuri de sport. Beneficiarii acestui proiect imobiliar sunt mai mulți oameni de afaceri, cel mai cunoscut fiind Radu Horațiu Țaica, acționar majoritar la Vector Capital, companie care a construit vile în Borhanci. Țaica deține participații și la Altius Capital, Citius Capital și Arena Statistics. Proiectul arhitectural a fost încredințat lui Victor Mihăilescu, de la biroul Archdesign.

Fabrica Metalul Roșu (Fimaro) a fost fondată în 1924 ca atelier mecanic și turnătorie de fontă, devenind după al Doilea Război Mondial un producător de utilaje și echipamente pentru cantine, precum și de utilaje pentru procesarea produselor alimentare. După 1960, fabrica a dezvoltat mașini și linii pentru industria textilă și a pielăriei. Din 1998, Fimaro a început să ofere diverse servicii de fabricație pentru industria auto, industria lemnului, industria metalurgică, amenajare spații verzi, instalații de condiționat și purificat aer, instalații de ventilare. Activitatea industrială inițială a încetat sau s-a restrâns considerabil.

fimaro plan 1.jpg

Comentarii Facebook