Duminica 8 Septembrie

O nouă lovitură pentru români! După haosul provocat de e-Factura, apare și e-Proprietatea: „Valoarea proprietăților se va stabili în funcție de piață”


Nici bine nu s-au obișnuit cu e-TVA și e-Factura, că românii primesc o nouă „lovitură” procesul de digitalizare al României. RO e-Proprietatea este o nouă formulă de calcul pentru impozitarea proprietății și pe toți proprietarii de case, apartamente, terenuri și chiar autoturisme. 

Chiar dacă e-Factura le-a dat bătăi de cap românilor, iar e-TVA i-a determinat pe contabili să iasă în stradă, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, intenționează să implementeze noi etape ale digitalizării.

Potrivit ministrului Finanțelor, în prezent se lucrează la o nouă formulă de calcul pentru impozitarea proprietății, numită RO e-Proprietatea. Vizați de această măsură vor fi toți cei care au în proprietate un apartament, o casă, un teren sau chiar o mașină.

Alături de e-Factura, e-TVA, sunt în pregătire și RO e-Proprietatea. Vom avea o discuție cu mediul de afaceri. În pregătire este Declarația unică inteligentă pentru PFA. Sunt în pregătire și modulele antifraudă de organizare a inspecției fiscale și antifraudă. RO e-Proprietatea este angajament în PNRR. Valoarea proprietăților se va stabili în funcție de valorile de piață. Nu se vor folosi standardele notarilor”, a declarat ministrul Finanțelor, potrivit Bugetul.ro.

Marcel Boloș a explicat că e-Proprietatea va consta într-o bază de date care se va forma la nivelul României, unde se vor aduna informații despre valorile de piață.

De unde avem valorile? Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților”, a explicat Marcel Boloș.

Noul sistem de impozitare se va aplica de la 1 ianuarie 2026. Prin urmare, românii trebuie să se conformeze și să plătească un impozit bazat pe evaluărilor statului, care astfel va stabili și prețul de vânzare al locuințelor.

Comentarii Facebook