O primă localitate din România testează amestecul de gaz și hidrogen pentru furnizorii casnici: ”E mai ieftin decât gazul natural”
După ce în Germania sau Olanda a fost testat, în premieră pentru țara noastră, Mediaşul testează amestecul de gaz și hidrogen pentru rețele și aparate casnice.
Proiectul se desfășoară în două etape. Prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid a început joi, 8 iunie, în poligonul Centrului de Instruire Profesională de la Mediaș. Acolo a fost testată funcționarea aparatelor de utilizare a gazelor naturale și a rețelei de distribuție cu amestec de 80% gaze naturale și 20% hidrogen.
Energia adunată din vânt sau din soare nu poate fi, în prezent, stocată. Surplusul poate fi, însă, transformat în hidrogen, prin electroliză. Iar acesta poate fi apoi depozitat şi, în cele din urmă, folosit pentru încălzirea locuinţelor, în industria de îngrăşăminte chimice, în siderurgie sau în industria auto.
”Dacă acel hidrogen care se amestecă cu gazul natural şi va fi folosit la încălzire provine din surse regenerabile, eolian, solar, atunci ne putem aştepta şi la o scădere de preţuri pentru partea de încălzire a locuinţelor. Reuşeşti să scapi şi de depedenţa de importuri de gaz”, a declarat Ciprian Cherciu, expert energie.
”Atâta timp cât există o subvenţie pentru producţia de hidrogen, în cazul României, nu mai este atât de scump, e mai ieftin decât gazul natural”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.
”Prin acest amestec, noi înverzim gazele naturale. Nu mai avem alte soluţii: gazele naturale se vor termina, cărbunii nu mai există. Lemnul, la fel, se va termina”, a declarat Cristian Călin, coordonator proiect, citat de Observator News.
Prima localitate în care amestecul va fi testat şi în casele oamenilor va fi comuna Dârlov din judeţul Sibiu.
”Dacă e nevoie, de ce nu? N-am nimic împotrivă. Nu mă interesează preţul. Mă interesează să am gaz în casă, să am cum să aprind focul”, spune un localnic.
În etapa a doua a proiectului urmează să fie testate funcționarea amestecului în rețele existente din oțel și polietilenă, precum și în instalații/aparate de utilizare ale clienților racordați la acestea. Instalațiile de utilizare ale consumatorilor (țevi, aparate de utilizare etc.) și elementele componente ale sistemului de distribuție (conducte, branșamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces.
19 Comentarii
Si o sa incepem sa montam recipienti de stocare hidrogen de 20 tone intre blocuri , fiecare cartier va avea propriul cimitir la marginea de nord , dar nu va fie frica, e mai ieftin decat gazul si veti iesi foarte bine la final de luna , o luna nu mai mult ca nu mai prindeti noi mariri .
Hidrogenul lichid stocat e asa , apa de ploaie , e mai seafe… Citeste mai departe
Cum anume se termina LEMNUL?
Cum pot sa minta in halul asta? Cum poate fi hidrogenul produs cu energie eoliana sau solara, care este de 10 ori mai scumpa ca cea hidro, decat gazul natural? Pretul energiei electrice a fost umflat artificial pentru a putea fi cat de cat rentabile energiile „eco”! Hidrogenul este scump si cu energie ieftina, daramite cu energia scumpa! Si, cum poate… Citeste mai departe
@asd: Care parte din "surplusul din energia solara si eolina nu poate fi stocata" nu ai inteles-o???? Acest surplus va fi folosit pentru HIDROLIZA, asta, pe intelesul prostilor, inseamna ca, folosind energie electrica, apa este separata in oxigen si hidrogen!
@Claudiu O: Ce surplus visezi?:)))) pe solar/eolian nu ieși pe 0 pana trece sa schimbi panourile/palele la turbine...
@Claudiu O: Tu ce parte din pretul energiei oliene si solare mai scumpa de 10 ori decat energia hidro n-ai inteles? Cand produci ceva cu energie scumpa va fi scump, la randul lui!
Solarul se plateste din taxe si impozite. Casa verde nu pica din cer.
Organic sau anorganic, hidrogenul e si asta pe terminate la ce cantitati enorme consuma China. Industria lor a virat pe hidrogen inca de acum 20 de ani si sunt cu multi pasi inaintea Europei. Eu zic ca ideea e buna, numai sa se grabeasca lumea. In Strasburg, da, au avut statii de hidrogen insa pana la urma au trecut pe tout-electrique. Se pare ca e… Citeste mai departe
@nelu v.:
E altă fentă; hidrogenul fiind penultimul element chimic după mărime, înaintea He, nu poate fi stocat, iese. Mai e coroziv pentru conducte. Explodează ușor. Are densitate energetică mică; o treime față de metan.
@Tudor: Iese mai usor, explodeaza si la o gaura mai mica. Probabil se aprinde si mai usor, daca din greseala nu stingi bine gazul in bucatarie si observi peste o jumate de ora.
@nelu v.: Cum sa se epuizeze, DOBITOCULE????? Nu ti-a placut scoala, asa-i? Hidrogenul este cel mai comun element chimic din Univers. Ghici de la ce vine H-ul din formula apei H2O!
Din Apocalipsa după Cristian Călin: „gazele naturale se vor termina, cărbunii nu mai există. Lemnul, la fel, se va termina”.
Numai că hidrocarburile sînt ANORGANICE. Minciuna cu sfîrșitul acestora este întreținută de cei ce au în mâna ind petrolieră și energetică să țină prețul nefiresc de mare, mult mai mult decît face.
PS De obicei cînd cineva… Citeste mai departe
@Tudor: cate generatii am invatat la scoala din ce s-au format depozitele de titei, carbune, etc ... hidrocarburile
... si acum, waw, vine iluminarea din adancurile ochiurilor maro ale marilor tik-tok-eri ... rastunare de situatie
... hidrocarburile nu sunt produse organice rezultate din descompunerea si sedimentarea organismelor care au po****t… Citeste mai departe
@Hidrocarburile sunt anorganice ? waw ... time travel in Idiocracy:
Sau taci sau spui ceva mai bun decît tăcerea (vorbă din bătrîni)
Fizicienii și chimiștii renuimiți ai vremii (Humbolt, Gay-Lussac, Berthelot, Mendeleev sa) cînd se întrebau de originea hidrocarburilor erau de părerea că acestea sînt ANORGANICE. Măcar dacă se spunea la școală… Citeste mai departe
@Tudor: ...De tăceai filozof rămâneai. . .
Dacă reușești să produci o singură hidrocarbură (atenție CH4 nu este) numai din compuși anorganici te înveți sigur de un NOBEL și în plus îi faci de rușine pe savanții naziști care au avut la dispoziție resurse materiale și umane aproape nelimitate . . .