Duminica 22 Decembrie

Obișnuiești să faci cumpărături de pe Shein și Temu? Iată la ce riscuri te expui


Obișnuiești să faci cumpărături din ce în ce mai des de pe Shein și Temu? Atunci trebuie să fii foarte atent, deoarece te expui la niște pericole la care nici nu te-ai gândi.

La ora actuală, Amazon deține titlul de cel mai mare retailer online din lume, având peste 300 de milioane de utilizatori și vânzări de peste 500 de miliarde de dolari în anul 2023. Cu toate acestea, Amazon ar putea fi detronat de principalii competitori și anume: Shein și Temu, ambii provenind din China.

Datorită prețurilor mici, oamenii comandă din ce în ce mai des tot felul de lucruri atât de pe Shein, cât și de pe Temu, chiar dacă de cele mai multe ori calitatea produselor lasă de dorit. Astfel, românii au ajuns să dea peste 10.000 de comenzi pe zi de pe cele două site-uri. 

Având în vedere prețurile extrem de mici, ni se pare convenabil să ne facem cumpărăturile de pe Shein și Temu, însă ne expunem la câteva riscuri la care nici nu ne-am gândi în mod normal. 

Cele două site-uri, printre altele, vând și haine fast fashion, adică îmbrăcăminte la modă, ieftină, produsă rapid și în masă. Pe lângă faptul că s-ar putea ca mărimile să nu corespundă, materialele sunt de o calitate inferioară, iar după câteva purtări s-ar putea să arunci haina respectivă. Astfel, vorbim despre impactul nociv asupra mediului, mai ales încă din stadiul de producție la scară largă. 

Sigur, există și politică de retur, însă mulți consumatori declară că procesul este destul de complicat, iar costul este mai mare decât prețul plătit pe produs. 

Shein și Temu, paradisul hackerilor 

De asemenea, trebuie să fii foarte atent atunci când realizezi plăți cu cardul pe Shein sau Temu, site-urile acestora nu sunt atât de bine protejate! Hackerii vă pot fura datele mai repede decât vă puteți închipui. 

Ca o soluție pentru a nu cădea pradă infractorilor cibernetici, puteți utiliza un card virtual pe care îl puteți genera automat din aplicația băncii unde sunteți client. 

Trebuie să mai fiți atenți și la așa-zisele „oferte”, deoarece puteți primi o notificare referitoare la un produs care este la reducere și de fapt să aibă un cu totul alt preț. Această tehnică de manipulare este adesea folosită de Temu tocmai pentru a incita clienții să cumpere mai mult și mai des. 

Site-urile de acest tip pot părea o alegere bună pentru moment, dar trebuie să vă asumați că produsele achiziționate nu vor fi calitative și nu vă vor satisface nevoile pentru o perioadă mai lungă de timp. 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunțat în luna aprilie că desfășoară o acţiune de verificare a aplicațiilor de comerț online Temu și Shein.

„Acţiunea se concentrează asupra posibilelor practici comerciale incorecte ale comercianţilor, în relaţia cu consumatorii, susceptibile să deformeze, în mod esenţial, comportamentul economic al acestora, respectiv potenţiale încălcări ale legislaţiei orizontale privind siguranţa produselor şi protecţia consumatorilor (reduceri neautentice) şi practici agresive - interfeţe manipulatoare (dark patterns), vânzare sub presiune (pressure - selling), recompensarea implicării unei persoane cu un produs  sau serviciu cu un premiu (gamification), dar şi alte aspecte (de exemplu, legate de siguranţa produselor)”, se arată într-un comunicat al ANPC. 

Comentarii Facebook