Duminica 22 Decembrie

Omul de afaceri clujean, Ștefan Vuza, pregătit pentru achiziționarea unui combinat chimic URIAȘ: „Putem fi cel mai mare grup industrial din Europa de Est”


Omul de afaceri clujean, Ștefan Vuza, ar putea cumpăra combinatul chimic AZOMUREȘ, cel mai mare combinat de îngrășăminte din România: „Am putea deveni cel mai mare grup industrial din Europa de Est”

Acționarii grupului elvețian Ameropa analizează posibilitatea de a vinde combinatul de îngrășăminte Azomureș din cauza costurilor ridicate la gaze, care afectează funcționarea continuă a acestuia, conform Economedia. Omul de afaceri clujean Ștefan Vuza, proprietar al combinatului chimic Chimcomplex, ar manifesta interes pentru achiziție. De asemenea, Romgaz a fost menționat de o sursă Economedia ca potențial cumpărător, însă compania nu a comentat aceste informații.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că ministerul caută soluții pentru a valorifica gazul românesc prin companiile din portofoliu. Se pare că motivul este că Azomureș face față cu greu creșterii prețurilor la gaze naturale, iar în ultimul an și jumătate a fost nevoită să închidă și să redeschidă periodic unitatea de producție din acest motiv, perioadele de inactivitate fiind însoțite de șomaj tehnic pentru angajați.

Astfel, în acest context dificil, elvețienii de la Ameropa iau în calcul vânzarea combinatului.

„Azomureș este în discuții cu Chimcomplex pentru a explora modalități prin care se poate uni industria chimică din România, pentru a construi o forță competitivă la nivel global susținută de resurse energetice strategice cu scopul de a aproviziona fermierii din România. Toate acestea au nevoie de sprijinul politicii guvernamentale, în special în sectorul energetic, dar vedem pași importanți în această direcție în ultimele luni și vom explora dacă întărirea sectorului de producție chimică poate oferi puterea industrială de a deveni lideri la nivel european”, au declarat surse din Azomureș pentru Economedia.

Ștefan Vuza nu a negat interesul față de Azomureș, afirmând pentru Economedia că urmărește constant oportunități pentru a dezvolta Chimcomplex.

„În mod constant analizăm oportunitățile din piață, atât din România, cât și la nivel regional, care ar putea contribui la creșterea și consolidarea poziției noastre pe termen lung și asigurarea siguranței alimentare a României! Cred că putem deveni cel mai mare grup industrial din Estul Europei și în primele 5 din Europa în domeniului nostru al chimiei! În acest context, evaluăm cu atenție fiecare oportunitate care ne-ar putea ajuta să ne atingem aceste obiective, iar orice decizie este luată în linie cu strategia noastră pe termen lung și cu angajamentul nostru față de țară! Vom comunica transparent orice decizii de investiții vom lua atunci când ele se vor concretiza, iar până atunci, salutăm articolele ce ne sunt contrare și reamintim opiniei publice că tot așa a fost și în timpul tranzacției de achiziție al Oltchimului ceea ce ne indică ca suntem pe drumul cel bun și pentru următoarele tranzacții pentru că știm ca Zmeul se înalță împotriva vântului!”

Surse guvernamentale au confirmat că ar fi existat unele „tatonări” în această direcție.

De asemenea, se pare că și Romgaz ar fi în discuții cu Azomureș pentru o posibilă achiziție, compania desfășurând deja proceduri de due diligence în acest sens, explorând extinderea liniei de business. Răzvan Popescu, directorul general Romgaz, nu a comentat informația.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat:  „Ministerul energiei, inclusiv prin companiile din portofoliu, caută soluții pentru a da valoare adăugată gazului românesc, cu atât mai mult cu cât în 2027 producția de gaz românesc se va dubla și avem nevoie de opțiuni pentru a valorifica acest gaz în economia românească și nu de a-l exporta la o valoare mai mică”.

Romgaz va începe, în 2027, exploatarea gazelor din Neptun Deep, Marea Neagră, în colaborare cu OMV Petrom. În trecut, Romgaz a evaluat deja extinderea activității prin achiziționarea sau construirea unei unități chimice pentru valorificarea gazelor naturale extrase.


Comentarii Facebook