Vineri 22 Noiembrie

Orange a testat în premieră europeană tehnologia 5G la Florești. Care sunt avantajele



Operatorul telecom Orange, printr-un parteneriat cu Samsung și producătorul de routere wireless CISCO, a efectuat în comuna clujeană Florești primul test al unei rețele multi-vendor 5G prin tehnologia acces radio la punct fix, direct către consumatori. Testul reprezintă o premieră la nivel european, teste similare mai fiind desfășurate până acum de către diverse companii doar în SUA.

Mai exact, Orange a pus la dispoziție unui număr de 15 clienți, timp de aproximativ o lună de zile, o conexiune wireless 5G, în locul unei conexiuni tradiționale prin fibră optică sau 4G, acesta fiind un prim pas pentru analiza posibilității de dezvoltare a serviciilor de furnizare de internet 5G. Testul a fost menit să testeze uzul în condiții normale a noii conexiuni pentru utilizatorii casnici, clienții care au participat la studiu fiind încurajați să folosească simultan servicii de streaming online la rezoluție 4k, jocuri prin serviciul cloud și alte aplicații și programe ce necesită resurse foarte mari de internet.

Noua arhitectură 5G, testată până acum în mare parte doar în laboratoare, presupune conexiunea prin unde radio de la stațiile de bază Orange, către un terminal fix 5G, montat în locuința clientului, ce apoi poate fi conectată la un router wireless sau prin cablu. Tehnologia 5G FWA (Fixed Wireless Access) funcționează prin intermediul samnalului radio în unde milimetrice în banda de 26GHz, ce oferă viteze agregate de aproximativ 3GBPS, viteză ce concurează cu cea a fibrei optice.

Prin noile module 5G, Orange susține că poate înlocui fibra optică pentru furnizarea serviciilor de internet fix, scăzând drastic timpul și complexitatea instalării, fiind necesară doar conectarea terminalului 5G la rețeaua wireless și la un router.

Tehnologia testată în Floreşti este o inovaţie semnificativă şi un pas important pentru înțelegerea capabilităților viitoarei tehnologii 5G. Practic, utilizatorii au o experienţă similară fibrei optice, însă livrată cu ajutorul unei soluţii wireless”, a declarat Yves Martin, Chief Marketing Officer Orange.

Motivul pentru care Floreștiul a fost ales pentru acest test îl reprezintă faptul că localitatea oferă o configurație perfectă pentru testarea acestui tip de conectivitate, deoarece există o infrastructură diversă, ce combină casele, blocurile, clădirile de afaceri și clădiri administrative.

Suntem aici, în Transilvania, în Florești. De ce Florești? Pentru că noi căutam o localitate care să ne ofere o combinație diferită de locuințe, atât case particulare, cât și blocuri cu mai multe apartamente, dar și clădiri administrative și clădiri business, care să ne ofere o configurație cât mai bună pentru derularea unui test cât mai apropiat de situații din viața reală a tehnologiei 5g. Astfel, în decursul lunii mai am contactat un număr clienți, iar de luna trecută a început testul propriu-zis, ce va dura până la mijlocul lunii iulie”, a declarat CEO-ul Orange România, Liudmila Climoc.

Conform reprezentanților companiei, rezultatele testelor sunt promițătoare, feedback-ul de la clienții care au testat conexiunea 5G fiind pozitiv, aceștia declarându-se mulțumiți de vitezele de download și upload și de stabilitatea rețelei.

Dezvoltarea acestui tip de conexiune și comercializarea serviciilor 5G sunt se află în etapa de teste, deoarece încă nu sunt suficiente device-uri mobile, precum smartphone-urile, care suportă tehnologia mobilă 5G. Totuși, conform CEO-ului Orange România, primele smartphone-uri de pre-comercializare cu suport 5G urmează să fie trimise către operatorii telecom începând cu 2019, iar aceasta prognozează că undeva prin 2020 serviciile 5G ar putea începe să fie comercializate.

Comentarii Facebook