Ore multe de lucru și bani puțini! Angajații români, printre cei mai muncitori din Europa, în ciuda salariilor mizere


Românii sunt printre cei mai muncitori angajaţi din Europa, situându-se pe locul doi în ceea ce privește numărul de ore lucrate pe săptămână, chiar dacă salariile sunt printre cele mai mici, arată un studiu al Oficiului European pentru Statistică (Eurostat).

Potrivit datelor Eurostat, românii sunt printre cei mai harnici angajați din Europa. Românii muncesc 39,5 ore de muncă pe săptămână românii, iar grecii 39,8 ore pe săptămână. 

În ciuda acestui fapt, salariile românilor nu reflectă deloc acest lucru, România fiind printre țările membre cu salariu minim mult sub 1000 de euro, alături de Cipru, Polonia, Portugalia, Malta, Lituania, Grecia, Croația, Estonia, Cehia, Slovacia, Letonia, Ungaria, România și Bulgaria.

În România, din 2024, valoarea salariului minim brut este de 3.300 lei/lună, adică aproximativ 660 euro/lună, sub nivelul celui din Ungaria, de 710 euro/lună, respectiv ale celor din Cehia și Slovacia, de câte 750 euro/lună.

Practic, ne aflăm pe penultimul loc, înaintea Bulgariei, cu cel mai mic salariu, dacă ne comparam cu ţările în care venitul minim este până în 1000 de euro.

La polul opus sunt țări precum Olanda, unde angajații muncesc doar 32 de ore pe săptămână, Germania, cu 34 de ore, sau Austria, cu 33,5 ore muncite săptămânal, dar cu salarii minime peste 1.500 de euro, distanță este şi mai mare.

Cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână s-a înregistrat în Grecia (39,8 ore), România (39,5 ore), Polonia (39,3 ore) şi Bulgaria (39 ore), iar cel mai mic în Ţările de Jos (32,2 ore), urmate de Austria (33,6 ore) şi Germania (34 ore).

Comentarii Facebook