Duminica 22 Decembrie

OUG 50/2010, privind creditele populatiei, a trecut de Senat


Senatul a aprobat cu 66 de voturi legea de adoptare a OUG 50/2010, privind creditele populatiei la banci. A fost inregistrata o singura abttinere.

"Proiectul de lege are ca obiect reglementarea contractelor de credit pentru consumatori, in vederea crearii unui cadru legal, complex si cuprinzator, astfel incat consumatorii sa beneficieze de o inalta protectie, incurajand totodata mediul concurential din domeniul serviciilor bancare. Proiectul de lege transpune in legislatia nationala atat prevederile Directivei 48 din 2008 a Parlamentului European si a CE, privind contractele de credit pentru consumatori, cat si reglementarea drepturilor si obligatiilor consumatorilor si ale creditorilor la incheierea si derularea diverselor contracte de credit", a declarat in plen vicepresedintele ANPC, Samuel Calota.

Potrivit Mediafax, senatorul PD-L Iulian Urban a declarat in plenul Senatului sistemul bancar din Romania refuza sa aplice aceasta ordonanta. .

"Este ingrijorator faptul ca sistemul bancar din Romania alege sa sfideze un act normativ de care cetateanul roman are nevoie, astfel incat acesti clienti ai bancilor ajung sa se organizeze in tot felul de grupuri care apeleaza la avocati, chemati sa mearga in fata instantelor pentru a forta bancile sa puna in aplicare dispozitiile acestui act normativ. Stiu ca la ANPC curg in valuri plangeri, reclamatii si sesizari ale clientilor bancii, care vin si spun ca bancile refuza sa puna in aplicare dispozitiile ordonantei 50. Ca urmare, fac un apel la conducerea ANPC, solicitand ca orice banca care nu pune in aplicare OUG 50 sa nu fie sanctionata cu amenda contraventionala, pe care, apoi, armatele de avocati vor contesta. Nu, mergeti direct cu sanctionarea cea mai drastica, mergeti direct pe suspendarea activitatii de creditarea bancii respective", a declarat senatorul Urban.

Prin OUG 50/2010 bancile sunt obligate sa comunice clientilor informatiile precontractoare intr-un formular standardizat, consumatorul are dreptul de a rambursa anticipat creditul, consumatorul se poate retrage din contract fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice, iar bancile mai au obligatia de a evalua bonitatea consumatorilor, astfel incat sa fie evitata supraindatorarea.

Bancile din Romania trebuie sa modifice pana in 20 septembrie toate contractele de credit. Dupa aceasta data nu mai pot fi incasate comisioane la rambursarea anticipata, in cazul imprumuturilor cu dobanda variabila, iar in cazul celorlalte imprumuturi comisionul este limitat la 1%.

Comentarii Facebook