Vineri 22 Noiembrie

OUG-ul care îi obligă pe toți șoferii români să scoată mai mulți bani din buzunar, atunci când alimentează, a fost aprobată de Guvern


Benzina şi motorina puse în vânzare la pompele din România trebuie, începând de luna asta (1 iunie), să conţină obligatoriu biocarburanţi, potrivit unei noi ordonanţe de urgenţă.

Concret, benzina şi motorina trebuie să conţină obligatoriu minim 8% şi, respectiv 6,5% biocarburanţi, conform noii ordonanțe a Guvernului.

Această decizie a Guvernului a venit din obligativitatea României față de cerințele Uniunii Europene, anume de a reduce uzul gazelor cu efect de seră dar și atingerea obiectivului de folosire a minimum 10% energie din surse regenerabile, pentru toate formele de transport.

Apariția biocombustibililor în benzinăriile din România, începând cu luna iunie, a rezultat în scumpiri continue pentru litrul de benzină sau motorină. 

Acest lucru nu putea fi evitat însă, deoarece face parte din planul de reducere a emisiilor de CO2 inițiat de Comisia Europeană. Mai multe state membre ale Uniunii Europene folosesc deja bioetanol în stațiile publice de carburanți.

„Pentru respectarea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, începând cu data de 1 iunie 2023, operatorii economici comercializează motorină cu un conţinut de biocarburant de minimum 6,5% în volum.

Pentru respectarea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, începând cu data de 1 iunie 2023, operatorii economici comercializează numai benzină cu un conţinut de biocarburanţi de minimum 8% în volum", arată Ordonanța de Urgență.

Mașinile alimentate cu noul biocombustibil vor avea un consum mai mare

Mașinile alimentate cu acest tip de combustibil vor consuma mai mult, deoarece mașinile necesită mai mult biocombustibil, decât benzina convențională pentru a parcurge aceeași distanță.

În plus, există posibilitatea ca unele mașini mai vechi să nu mai fie la fel de fiabile, deoarece mașinile cu biocombustibili sunt mai predispuse la defecțiuni. Dar acesta este prețul reducerii nivelului de CO2, cel puțin în Europa, potrivit adevarul.ro.

Comentarii Facebook