Vineri 22 Noiembrie

Parlamentarii DEZBAT săptămâna de muncă de 4 zile în România. Ce părere aveți?

 

Camera Deputaților va dezbate propunerea ca săptămâna de muncă să aibă numai 4 zile, cu un program de 10 ore.

 

Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normal a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Fiecare angajator stabileşte împreună cu angajatul norma timpului de muncă, acesta putând fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână”, se arată în propunerea legislativă.

 

Exemplul dat este SUA, unde peste 43% dintre companii au adoptat această măsură, nefiind una obligatorie, dar fiind un lucru permis. Inițiatorii legii spun că în România s-ar încadra acestui program tinerii între 25 şi 40 de ani, dar și persoanele cu familii, cu vârsta de peste 30 de ani, ar prefer această transformare, pentru ca apoi să aibă un weekend mai mare, de 3 zile, alături de cei dragi.

 

După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere. În care poate să meargă la munte sau la mare ori să facă un grătar cu prietenii. Deci ar creşte vânzările şi profitul în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului”, se arată în expunerea de motive.

 

Proiectul a fost de Senat, dar a fost înregistrat în dezbatere publică la Camera Deputaţilor.

 

Gambia, o tara din vestul Africii, a redus saptamana de lucru de la cinci la patru zile, cu un program zilnic de la 8.00 la 18.00.

 

Statul american Utah a încercat așa ceva în 2008, cand cei 17.000 de oficiali ai guvernului au vrut sa lucreze cate 10 ore pe zi, pentru a reduce costurile. Din 2011, proiectul a fost sistat. 

 

În Olanda se practică acest sistem, unul din trei angajati lucrând în regim part-time sau 40 de ore in patru zile. In Marea Britanie, multi jurnalisti au optat pentru mai putine zile lucratoare si ture mai lungi.

Comentarii Facebook