Pe lângă creşterile de impozite din acest an, peste numai 9 luni pe români îi aşteaptă noi majorări! Taxe și impozite mai mari pe proprietăți
Anul 2025 pare atât de îndepărtat acum, când abia a început 2024, dar contribuabilii, persoane fizice şi juridice deopotrivă, trebuie să ştie că, pe lângă creşterile de impozite din acest an, peste numai 9 luni îi aşteaptă noi majorări, de data aceasta pe segmentul taxelor locale pe proprietate.
Este vorba despre prevederi care schimbă esenţial modul de calcul al acestora, stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 16/2022, care ar fi urmat să fie aplicate începând cu 1 ianuarie 2023. Ulterior, autorităţile au revenit şi au decis amânarea intrării în vigoare, pentru data de 1 ianuarie 2025.
Anul în curs a venit deja cu majorări ale altor taxe şi modificări legislative pe baza cărora povara fiscală creşte în 2024, astfel că amânarea aplicării noilor reguli de calcul a taxelor locale a fost binevenită.
„Este important de ştiut însă că, în urma aplicării noilor reglementări, de anul viitor, creşterea taxelor şi impozitelor pe proprietăţi (imobile şi terenuri), colectate şi utilizate de autorităţile locale, este inevitabilă", se menţionează într-un material semnat de Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică, EY România, scrie Agerpres.
În opinia sa, primul factor care a stat la baza deciziilor de schimbare a modului de calcul al acestor taxe ţine strict de contextul intern, naţional, unde ne confruntăm cu situaţia în care bugetele locale nu colectează suficiente venituri din taxe şi impozite care să acopere cheltuielile locale, astfel încât să lase loc investiţiilor.
Peste 90% dintre români dețin o proprietate
„Ce va însemna acest lucru pentru fiecare dintre noi? Dacă vorbim despre persoane fizice, să ne aducem aminte că România e pe locul 1 din UE la procentul de populaţie proprietară de imobile - peste 90% dintre români stau într-o locuinţă proprietate proprie.
Toate aceste persoane vor avea un cost sporit în mod semnificativ faţă de cel actual, începând din 2025, care va reflecta şi va fi mai aproape de valoarea adevărată a proprietăţii, iar acest aspect ar putea să producă consecinţe pe termen lung. Dacă ar fi să dăm un singur exemplu, previzibil, este migrarea înspre zone mai ieftine a celor care nu îşi vor permite aceste taxe mai mari pentru proprietăţile lor”, susţine reprezentantul EY România.
10 Comentarii
Din cauza impozitului minuscul si a inflatiei uriase de la sefia lui 6 case (2015) incoace, oamenii fac colectie de locuinte goale si cresc Caritasul Locuintelor.
E hilar sa platesti 40 euro impozit pe an pe locuinta cand platesti 12000 euro pe an, jumatate din salarul brut, impozite pe salar (impozit, sanatate, pensie, tva, acciza benzina, etc.).
@.: Hilar e sa ceri sa platesti taxe mai mari! :)))
@Dan: Nu e hilar deloc. Hilar e sa nu intelegi ca taxele minuscule pe locuinte cauzeaza taxe enorme pe salar, supraimpozitarea saracilor (cu 360 euro pe an taxa pe chirias la garsoniera), si inflatie.
@.: continua sa speri :)))
Banditii nu maresc taxele pe proprietate inainte de alegeri. Le e frica.
Sa videm cine mai da chirie scumpe.
Impozitul pe locuinta si pe masina e aproape zero. Doar impozitul pe saracie, adica pe chiriasi, e mare. Si impozitul pe salar.
@.: Azi-maine vei plati impozit si pt. ca porti pantofi si nu opinci rautate mica.
@Tit: Platesc deja supraimpozit pe saracie, pe faptul c anu am bani sa cumpar o garsoniera, 360 euro pe an. Asa ca consider binevenit orice marire de impozit care se aplica la toti, nu doar chiriasilor.