Duminica 22 Decembrie

Pentru a nu deveni nepopular, Boc subvenționează salubritatea pentru a nu crește prețurile. De fapt tot clujenii plătesc


Groapa de gunoi ecologică terminată de Alin Tișe după aproape zece ani aduce după sine costuri suplimentare pentru depozitarea deșeurilor. În Consiliul Local Cluj-Napoca s-a propus joi, 20 august, majorarea tarifelor de la 10,9 lei la 14,43 lei, pe persoană. Activiștii civici și politicienii din USR - Plus au acuzat Primăria că vrea să scumpească deșeurile pentru a face rampa de gunoi făcută de Alin  Tișe rentabilă. Fără această scumpire, firmele de salubritate neavând cum să plătească taxa mărită pentru a avea acces pe rampa nouă de la Pata Rât. 

Boc a evitat să majoreze prețul, având în buzunarul de la piept majoritatea în Consiliul Local care a votat cum a dictat el. Compormisul găsit este plata diferenței din bugetul local. Astfel, groapa lui Alin Tișe poate funcționa, fiind bifat un punct din campania electorală.

Sergiu Hossu candidat Plus la Consiliul Local, a acuzat ca Primaria Cluj acoperă incompetenta președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, in ceea ce privește finalizarea CMID. ”Primaria Cluj Napoca va suporta din bugetul local aproximativ 1,2 milioane RON/lunar pentru depozitarea deșeurilor. Costul cu depozitarea crescând de la 1 Septembrie la 257,36 RON/tona in timp ce la Oradea costul este de doar 150 RON/tona. Prețurile sunt fără TVA. Prețul nu a crescut pt cetățeni, dar subvenția plătită de Primaria Cluj-Napoca este tot din buzunarul clujenilor”, a spus Hossu. 

S-a deschis CMID, asta e partea plină a paharului. Nu vom mai rămâne cu gunoaiele în stradă. Acum, costurile. Astăzi, tariful este de de la 10,92 lei/ persoană. Primăria vine încă din 2015 cu o plată suplimentară: rampa de depozitare temporară de la Pata Rât şi transportul pentru surplusul de gunoaie către Oradea sau Târgu Mureş. Consiliul Judeţean ne-a informat că s-a semnat contractul de operare la CMID şi ne informează că preţul oficial este de 257,36 lei/tonă, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA). Ei ne spun că trebuie încheiate contracte cu operatorii de salubritate, care la rândul lor ne spun că preţurile au crescut şi rămâne întrebare: cine plăteşte aceşti bani? Prima soluţie: aplici majorarea şi populaţia plăteşte 14,43 lei/persoană.

Ce trebuie să se ştie. CMID nu e gata în totalitate. Este finalizată doar prima celulă. Partea de tratare mecanico-biologică a deşeurilor o face încă RADP-ul şi se plăteşte distinct. Când CMID-ul va fi gata în integralitate, în 2021 cum ni s-a comunicat, toate aceste procese vor fi efectuate în interiorul unei singure locaţii şi astfel preţul va scădea”, a spus primarul Emil Boc. 

Pentru a nu risca să devină nepopular, Emil Boc bagă mâna în buzunarul local, bugetul orașului, și subvenționează diferența de la 10.92 lei și până la 14,43 lei, adică 1,2 milioane de lei. 

Populaţia va plăti, şi de mâine încolo, tot tariful de 10,92 lei/ persoană, iar până la finalizarea şi funcţionarea integrală a CMID, diferenţa aceasta de preţ va fi suportată, la fel ca până acum, când plăteam transportul surplusului de deşeuri spre Oradea, din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. Vorbim de un cost de 1.200.000 milioane de lei lunar. A trebuit să găsesc resursa financiară, mai ales acum în pandemie. Dar am găsit. Există rectificarea de buget pe ordinea de zi", a spus primarul Emil Boc.

Noua groapa de gunoi ecologică a Clujului a fost prea scumpă pentru că amenajarea ei a durat nepermis de mult, lucrările fiind pornite în 2011.

Comentarii Facebook