Peste 1,3 tone de pește au fost retrase de la vânzare de comisarii ANPC
Peste 1,3 tone de pește, preparate și conserve din pește au fost retrase de la vânzare de comisarii ANPC, în cadrul unor controale făcute înainte de sărbătorile de Paște. În perioada 22–26 aprilie, comisarii ANPC din întreaga țară au verificat 332 operatori economici și au fost constatate abateri la 278 dintre aceștia.
Comisarii au aplicat 235 de amenzi contravenţionale în valoare de 1,1 milioane de lei, 85 de avertismente și s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a produselor cu nereguli de informare și etichetare, până la remedierea neconformităţilor constatate și oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 1,3 tone de pește, preparate și conserve din pește neconforme, în valoare de circa 60.000 lei.
„Rezultatele controalelor efectuate de ANPC confirmă faptul că avertismentele adresate consumatorilor au fost întemeiate. Tocmai de aceea este necesar ca, de fiecare dată, consumatorii să țină cont de recomandările pe care le transmitem privind achiziționarea produselor, indiferent de natura acestora și locul de comercializare.
Subliniez încă o dată, că este extrem de important să cumpărăm astfel de produse doar din locuri autorizate, în care sunt respectate condițiile de depozitare și de comercializare și este esențial să citim cu mare atenție eticheta produselor, pentru a evita situații neplăcute care să ne pună în pericol sănătatea sau chiar viața", a declarat Sebastian Hotca, președintele ANPC.
Printre neregulile constatate se numără comercializarea de pește proaspăt cu modificări ale aspectului și culorii, de consistență moale, cu miros specific de alterat, comercializarea de produse în afara datei durabilităţii minimale sau a datei limită de consum stabilite de producători, vânzarea unor produse cu ambalajul deteriorat sau chiar depozitat în contact direct cu pereții vitrinei frigorifice, neconcordanțe între cantitatea netă declarată și cea reală a produsului, nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere a produselor în vederea comercializării, folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, expunerea produselor din pește la temperatura mediului ambient, dar și deficiențe de informare-etichetare, cum ar fi lipsa elementelor de identificare – caracterizare, lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare și caracterizare sau lipsa înscrierii țării de origine/locului de proveniență al produsului.
0 Comentarii