Piaţa imobiliară se prăbuşeşte! Vânzările au scăzut cu o treime, în întreaga ţară. Expert imobiliar: „De asta sunt cifrele atât de mici”
Piaţa imobiliară se prăbuşeşte! Datele de la Cadastru arată că vânzările au scăzut cu o treime, în întreaga ţară, în luna aprilie, comparativ cu martie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care s-au vândut sau s-au cumpărat în aprilie este cu peste 11.000 mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut, scăderea este de aproximativ 25%.
„Este o situație normală. Anul trecut, știm cu toții, a fost problema războiului și apoi a urmat o isterie și o panică totală în rândul cumpărătorilor, iar cifrele pe care noi le vedem astăzi vin din două direcții: o dată sunt apartamentele care sunt gata de tranzacționare acum și se semnează și mai vin alte contractele care au fost semnate anul trecut în aceeași perioadă și apartamente care se livrează astăzi. De asta sunt cifrele atât de mici.
Prețurile cu siguranță că au crescut și au crescut justificat de data aceasta. Analizăm puțin primele luni ale acestui an. Comparativ cu februarie-martie, luna aprilie a venit cu un volum mult mai mare de tranzacționări. Cred că mai corect ar fi să ne uităm la numărul de ani de contracte care s-au semnat ca să ne facem o părere de situația actuală din piață.
Părerea noastră, uitându-ne pe cifre, este că volumul tranzacțiilor va crește în următoarea perioadă și totodată vedem un apetit mai ridicat pentru investitorii străini care vin să cumpere pentru a da spre închiriere mai departe în România, pentru că taxele în continuare sunt foarte mici comparativ cu celelalte țări europene.
Vorbim de antecontracte în masă mai mare atunci când ne referim la imobile care sunt în curs de execuție, pentru că acolo nu putem să facem direct vânzări.
Nivelul construcțiilor sigur că s-a mai diminuat. Se emit autorizații din ce în ce mai greu, motiv pentru care există un interes sporit pentru zonele periferice ale Capitalei, unde avem cu siguranță un volum mult mai mare de construcții și de tranzacționări decât vedem în București și acolo și prețurile sunt probabil mult mai accesibile decât în zonele centrale ale Capitalei”, a explicat Diana Micu, expert imobiliar, la Antena 3 CNN.
11 Comentarii
Continua sa vina in oras, au ajuns mocanii sa stea prin mansardele blocurilor, inafara de catel, pisica, au adus pasari sa le faca oua. Astia au bani sa cumpere locuinte cu piscina prin garaje
Expertul sa o suga. Niciodată dezvoltatorii și agențiile nu o sa zică ca nu le mai merge, doar nu își taie singuri craca. Praful sa se aleagă de toți!
Imobilele ce se vand sunt cele contractate anterior. La Cluj s-au vandute multe din astea cu livrare in luni sau ani.
dar nu si la Cluj. Aicea cresc si cresc ca Harap Alb intr-o intr-o Luna cat altii in zece...
Nu va mai *****i pe voi baieti ca sa votat orasul de 15 min .Clujul este ales oras pilot!Sa va vad acuma ce masa faceti!O sa invartiti in jurul casei ca si gainele in jurul cotelului!
Chiria in Cluj e cat in Graz si Linz. O fi si salarul la fel?
https://rentola.at/mietwohnung?order=rent_asc
@.: Nimic nu a justificat cresterile de pana acum , doar lacomia imobiliarilor care au umflat piata. Iar cum tot ce urca si coboara, la fel se vor duce in jos! Un ap vechi va fi in orasele mari 1000 euro mp in maxim un an! Zilele trecute un lacom din asta vindea in cluj 35 mp 2 camere cu 80.000 euro , iar de lacomie nici nu apelase la agentii, ci punea… Citeste mai departe
@Ion de la tara: ieftin, era nefăcut, parter, cartier mărginaș.
Într-o zonă liniștită cu verdeață, utilități facut fain merge 100.000 , am stat si la 35 si la 60mp și cel de 35 era compartimentat mai bine si mai aerisit, alta senzație
PS urăsc agențiile, mai ales aia ce se cred fulger
Diana Micu ar trebui să tacă şi să se uite la preţurile internaţionale, că nu a devenit Clujul New York.
@soren: Clujul are potential de crestere mai mare!