Duminica 22 Decembrie

Polonezii ne invadează cu ouă suspecte! Cum să le recunoști

 

Crescătorii de păsări din România se plâng că îi paște falimentul din cauza importurilor necontrolate de ouă ieftine și suspecte din Polonia. 

 

Deşi România produce ouă peste necesarul de consum intern, consumatorilor li se oferă pe piaţă ouă cu prospeţime îndoielnică, aduse din import, în schimbul ouălor proaspete din producţie internă”, precizează Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

 

Adunarea Generală a UCPR informează consumatorii că în conformitate cu legislaţia UE, privind trasabilitatea ouălor, toţi fermierii din UE au obligaţia să marcheze pe coaja oului, în ferma de origine, a unui cod alfa numeric. Acest cod este format astfel: prima cifră reprezintă sistemul de creştere, următoarele două litere, ţara de origine (RO), următoarele două litere judeţul, iar ultimele trei cifre codul fermei. În plus faţă de codul alfa numeric, fermierii din România au decis să marcheze voluntar, o dată cu marcarea acestui cod şi ddm (data durabilităţii minime), astfel România este singura ţară din Europa care marchează ddm-ul pe coaja oului, scrie Mediafax.

 

Atenţionăm consumatorii că, obligatoriu codul alfa numeric şi ddm-ul trebuie să fie scrise cu cerneală de aceeaşi culoare sau nuanţă a aceleiaşi culori, asta însemnând că au fost marcate în acelaşi moment. În situaţia în care în comerţ se găsesc ouă cu cele două marcaje scrise cu cerneală de culoare sau nuanţă diferite, asta înseamnă că prospeţimea ouălor este suspectă, întrucât marcajul ddm-ului este făcut în România în funcţie de interese”, arată reprezentanţii crescătorilor de păsări.

 

Europarlamentarul clujean, Daniel Buda, se întreabă ”cine are interesul să falimenteze producătorii români de ouă? Invazia de ouă de pe piața românească, având proveniență incertă și calitate îndoielnică generează concurență neloială în raport cu producătorii autohtoni și periclitează siguranța alimentară a consumatorului!

 

În luna septembrie am sesizat Comisia Europeană asupra faptului că din Uniunea Europeană intră în România transporturi de ouă a căror origine este necunoscută, și anume ouă nemarcate la producător.

 

Autoritățile române se confruntă încă cu această problemă pentru că reglementările impuse de România în acest domeniu sunt unele foarte stricte, producătorii având obligația de a marca pe fiecare ou ziua, data și ora la care el a fost obținut.

 

Totodată, potrivit ANSVSA, ouăle provenite din UE erau nemarcate la producător, intrau în România și erau marcate ulterior în diferite zone sau în depozite intermediare, iar după aceea erau puse în consum. Toate acestea reprezintă un atentat la sănătatea publică.

 

​În aceste zile am fost informat că în urma unei analize realizate de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, s-a constatat că producătorii de ouă sunt în prag de faliment din cauza invaziei de importuri de ouă la prețuri derizorii din Polonia.

Cererea internă pentru consumul de ouă este acoperită de crescătorii autohtoni de păsări, drept urmare nivelul de autosuficiență pentru ouăle de consum este de 105,2%. Importurile de ouă din Polonia nu fac decât să conducă la o suprasaturație non-necesară a pieței. Nu putem să nu remarcăm faptul că prețul ouălor de la producătorii români este printre cele mai mici din Uniunea Europeană în timp ce prețul mediu la poarta fermei în Polonia este cel mai ridicat din rândul statelor membre. Cu toate acestea, prețurile fixate de către producătorii polonezi pe piața românească ajung chiar la 50% din prețul mediu intern la poarta fermei în Polonia.

 

​Ministerul Agriculturii trebuie să demareze de urgență o anchetă în acest caz, având în vedere faptul că importurile creează o concurență neloială care ar putea genera falimentul producătorilor autohtoni. Nu în ultimul rând, trebuie avută în vedere și calitatea ouălor din import, care se plasează sub standardele ouălor comercializate de producătorii locali ceea ce poate periclita siguranța alimentară a consumatorului.

 

​​Personal, voi sesiza Comisia Europeană în acest caz, mai ales că sunt implicate două state membre ale UE iar producătorii români în mod cert trebuie să fie apărați în fața acestei nedreptăți”, precizează Daniel Buda.

Comentarii Facebook