Vineri 22 Noiembrie

Povestea unui clujean care și-a montat panouri fotovoltaice! Triplarea prețului la energie l-a SPERIAT și îndemnat să facă ceva


Un clujean, care și-a montat sistem fotovoltaic pe casă, ne-a relatat care sunt motivele care l-au îndemnat să nu mai aștepte și să investească într-un sistem cu panouri.

Attila Antal a investit 5000 de euro (25000 de lei) și a făcut investiția pentru că prețurile au luat-o razna.

Rep: Cât a costat investiția dvs. în panouri fotovoltaice și ce aparatură aveți?

Attila Antal: Investiția a fost aproape 25.000 ron. Sistemul este proiectat pentru un vârf de 5kW / oră practic maximul ce poate atinge este 4.3 kW. Asta este fix la limita siguranței de 20A și a conductorului de 2.5mmp. În mod normal, nu o să meargă la vârf de 4.3, dar în medie aștept să producă între 2-3 kW.

Vorbim despre un sistem off-grid (de tip insula) alcătuit din: Inverter Growatt 5kW, 8 panouri de 540 W și o baterie LiFePo de 48V/100A

Rep: De ce ați ales să treceți pe panouri fotovoltaice? Cât plăteați la curent? Decizia are legătură cu scumpirea energiei?

Attila Antal: Am ales acest sistem din multe motive. Cel mai important e scumpirea de 3 ori a energiei. Aici, la Rădaia, nu este gaz, deci eu am absolut totul pus pe curent electric. Așa am consumul iarna între 700-1000 kW / oră, primavara / toamna 400-600 kW / oră și vara între 200-400 kW / oră

Media lunara a facturilor de anul trecut a fost în jur de 500 ron / lună. Factura asta acum se triplează, deci aș avea un 1500 de ron de plătit în media. Aici trebuie să ne gândim la împrejurarea în care rămân prețurile triplate și nu merg și mai sus. Compensarea de 500 de kW din partea Guvernului e o glumă, ignora totalmente regiunile fără gaz.

Acest preț triplat m-a pus pe gânduri pentru a investi in sistem. Dacă 2/3 din consum îl produc eu, în 2 ani am banii investiți înapoi. Sistemul merge minim 10 ani, deci din punctul asta de vedere produce bani.

Rep: În acest moment gospodăria dvs este autonomă?

Attila Antal: Ideal ar fi să obțin autonomia energetică, dar eu am să fiu super fericit și daca 2/3 (66%) din consum îl obțin prin panouri. Asta pot sa zic anul viitor dacă am reușit sau nu.

Rep: Ce sfaturi aveți pentru cei care vor să își pună panouri?

Attila Antal: Sfatul meu este ca înainte de a face oricare investiție puneți senzori pe consumatori (intrarea de după contor) că să vedeți exact ce comportament aveți legat de consum.

După un timp veți vedea unde se poate tăia din consum și unde se poate schimba ceva. Bazat pe acele date puteți să faceți planul cu fotovoltaice.

Un alt sfat ar fi: Mare atenție dacă mergeți prin programul AFM (Administrația Fondului de Mediu). Mă refer aici la calitatea lucrării și a materialelor pe care ei le oferă. De exemplu: pentru un sistem asemanator mi s-a oferit un sistem bazat pe 12 panouri solare (340W) în schimb eu nu îmi permit, pentru că nu am spațiu pe acoperiș. Trebuie să fiți atenți la acest lucru.

Un alt argument pentru sistemul off-grid a fost ca eu am sistem smart home (bazat pe HomeAssistant) în casă și cu ușurință pot să automatizez anumite procese. De exemplu. când să pornească boilerul, când încălzirea din pardoseală, să prioritizez între ele ca să nu suprasolicit sistemul (să previn load-shedding).

Rep: Ce investiție mai trebuie să faceți pentru a fi independent energetic?

Attila Antal: Pentru a fi complet independent energetic cred că ar trebui încă o data ce am eu. M-am și gândit deja la acesta și cred că anul viitor vine momentul implementării.

Acuma am 8 panouri. Am să monitorizez sistemul și văd dacă trebuie extins sau nu. Până acuma am cheltuit 5000 euro (25.000 ron). Casa cu tot ce am are 120 mp, dar am și curte mare, livada, etc. Vara merge sistemul de irigare, consumă și acesta o gramada. 

273732611_1477544749329160_7991148565705519328_n.png

În acest moment am redus drastic consumul (a fost si zile insorite). În poza se vede ce se întâmplă în momentul asta (e soare afara).

Comentarii Facebook