Premieră la UTCN! Va fi construit un HUB regional de Hidrogen, printr-un proiect FUTURIST: „Vom produce ceea ce în România nu există”
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca devine parte a HUB-ului de cercetare pentru tehnologiile pe bază de hidrogen din România
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) se alătură HUB-ului regional Ro-HydroHub, dedicat cercetării în domeniul hidrogenului, un proiect de anvergură ce vizează dezvoltarea tehnologiilor pe bază de hidrogen în România. Alături de UTCN, la acest hub participă Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea (ICSI) și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB).
Proiectul, lansat oficial pe 21 noiembrie 2024 de Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, beneficiază de o finanțare de 130 de milioane de euro din fonduri europene. În cadrul acestui proiect, va fi construit un hub regional de cercetare care va include o linie experimentală pentru producția de hidrogen și un sistem digital pentru optimizarea procesului.
Ministrul Bogdan Ivan a subliniat importanța acestui proiect: „E un moment istoric pentru cercetarea în hidrogen din România. Astăzi pornim motoarele pe hidrogen ale economiei româneşti, ca să zic aşa. Ce vom face? Practic vom construi un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen. Vom crea o linie experimentală pentru tot sistemul de producţie a hidrogenului din România. Vom crea un sistem digital prin care vom optimiza acest proces şi ne vom asigura că prin acest proiect, împreună cu nouă IMM-uri care sunt parteneri, vom avea şi transferul tehnologic către piaţă. Facem primul pas concret şi solid pentru ca România să genereze acele tehnologii care astăzi nu sunt existente pe teritoriul României, care pot să fie achiziţionate pe sume foarte mari de bani din partea altor companii. Vom produce ceea ce în România astăzi nu există.”
Din partea Universității Tehnice din Cluj-Napoca au participat la eveniment Prorectorii Prof. dr. ing. Adrian Groza și Conf. dr. ing. Vlad Burnete, care au subliniat rolul important al UTCN în acest proiect ambițios. Rectorul UTCN, Prof. dr. ing. Vasile Țopa, a adăugat: „UTCN este pregătită să joace un rol central în HUB-ul de hidrogen, fiind renumită pentru ecosistemul său de cercetare, laboratoarele avansate și expertiza în domeniul energiei regenerabile și al tehnologiilor verzi. Am demonstrat deja angajamentul față de durabilitate și soluții inovatoare pentru societate, prin proiectele care vizează eficiența energetică, rețele inteligente și tehnologii cu emisii reduse de carbon. Prin acest hub, vom contribui la tehnologiile viitorului care vor avea un impact atât la nivel regional, cât și național și vom dezvolta colaborări internaționale cu părțile interesate.”
Acest proiect va deschide calea către un viitor sustenabil și va plasa România în centrul inovației în domeniul hidrogenului.
0 Comentarii