Vineri 22 Noiembrie

Premierul Cîțu: Impozitul specific pentru HORECA nu a fost plătit și plănuim să prelungim asta


Prim-Ministrul României, Florin Cîțu, anunță că ”impozitul specific pentru HORECA nu a fost plătit și plănuim să prelungim asta”.

Lecția crizei trecute a fost că trebuie să îți păstrezi capacitatea de producție. Cu toții am suportat costul reducerii profitului, ca să păstrăm angajații. Când am văzut că putem găsi finanțare internațională ne-am dat seama că există încredere în măsuri și în economie, care ne-au dus la acest rezultat pozitiv. Toată lumea a lucrat împreună. În 2021 economia trebuie să înceapă să stea pe picioarele ei, dar în continuare vom mai sprijini sectoare. O parte dintre măsuri se mențin, dar încercăm să ajutăm companiile să se descurce. PIB-ul nominal a rămas cam același, totuși venitul nominal la buget a fost similar cu 2019 când aveam o economie care creștea. 

Despre mediul de afaceri și cultura antreprenorială. Lichiditatea în economie trebuie să existe ca aceasta să funcționeze. Am folosit măsura garanțiilor ca ajutor. Statul nu este aici ca să aleagă campioni în economie, ci este aici ca să regleze mediul, iar campionii să fie stabiliți în privat, în economie.

Vrem să schimbăm cultura în care ne raportăm la faliment. În prezent, antreprenorul investește greșit are o imagine negativă în economie, trăiește o anumită stigmă. Cred că antreprenorii trebuie să primească încurajare să se dezvolte. Aceasta este cultura în care vrem să mergem. Văd falimentul ca pe un mecanism de curățare a pieței. Sunt 700 de companii de stat care sunt în insolvență sub tot felul de forme. Trebuie să avem curajul să vedem care funcționează și care trebuie scoase din economie.

Susținerea sectoarelor. Impozitul specific pentru HORECA nu a fost plătit și plănuim să prelungim asta. Ne gândim să prelungim acest beneficiu și după luna martie. Există sprijin pentru HORECA și în IMM Invest, iar cele trei luni de șomaj tehnic au menținut locurile de muncă, iar salariile celor care au revenit au fost susținute în procent de 45% pentru încă trei luni”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Managerii români, cultura și experiența managerială ne fac să fim pesimiști privind viitorul. Chiar și când am văzut că revenirea este mai rapidă, suntem în continuare pesimiști, chiar dacă vedem o recuperare într-un V destul de optimist. Acest K shaped recovery poate fi influențat de politicile guvernamentale, în funcție de sectoarele care sunt susținute. E un moment extraordinar să o luăm de la zero în orice industrie”, a spus și Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: ”Nu toate sectoarele sunt afectate similar. Unele sunt afectate structural, altele conjunctural. Cei afectați conjunctural trebuie ajutați. În cazul sectoarelor afectate structural trebuie să ne gândim ce facem cu companiile, cu antreprenorii și cu angajații. Trebuie să adresăm problemele mai profund. HORECA este afectată conjunctural, așa că probabil își va reveni rapid. Nu ne putem baza doar pe ajutor guvernamental, ci trebuie și să ne ajustăm business-urile”.

Declarațiile au fost făcute la dezbaterea CONFIDEX.

Comentarii Facebook