Prestigiul Clujului, spulberat de companiile „zombie”! Firmele abia se mai descurcă cu facturile și plățile: „Starea lor este extrem de fragilă”


Potrivit unei analize recente, Clujul se află pe locul doi, după municipiul București, în clasamentul companiilor „zombie” – firme aflate în dificultate majoră, care riscă oricând să intre în insolvență și să destabilizeze lanțurile economice.

Cele mai afectate sunt IMM-urile din comerț, transport, servicii și agricultură, care se confruntă cu scăderi de vânzări, inflație și costuri operaționale tot mai mari.

Sunt firme care funcționează în prezent, care abia se descurcă cu facturile, cu plățile și care sunt angrenate în special în lanțurile economice asociate consumului, de la comerț la transporturi, servicii. Sunt considerate zombie pentru că starea lor este una extrem de fragilă, iar perspectivele economice sunt incerte”, arată analiza Sierra Quadrant.

Analiza arată că, la nivel național, una din patru firme este în zona „zombie”, iar alte aproape 160.000 de companii sunt în dificultate, dizolvate, radiate sau suspendate. Numărul total al firmelor cu probleme a atins un record negativ la final de 2024: peste 155.000 de cazuri, cea mai proastă evoluție economică din ultimii cinci ani.

Potrivit sursei citate, marea majoritate a firmelor zombie supraviețuiesc, în prezent, din rulaj, din efectele creditului comercial și din amânări la plată către furnizori. Astfel, din datele BNR, instrumentele de plată refuzate au crescut anul trecut atât ca valoare (+30%) cât și ca număr (+17%) comparativ cu 2023, dar continuă să rămână sub nivelurile înregistrate înainte de pandemie.

De asemenea, datele INS arată un avans economic de 0,8% în 2024, cel mai mai scăzut din ultimii 12 ani, exceptând anul pandemiei (2020 - 0,6%).

Statisticile arată, totodată, că numărul firmelor dizolvate a atins, anul trecut, cel mai mare nivel de la precedenta criză economică, din 2008. Dacă în acel an, Registrul Comerțului raporta 3762 de firme dizolvate, în 2024 s-a ajuns la 46.205, mai multe cu 18% față de 2023.

Și numărul radierilor de firme a crescut, anul trecut, cu 16,5% (83.012), iar cel al firmelor care și-au suspendat activitatea a avansat cu 14,5%, la 18.716 companii. În 2024 s-au deschis 7.274 de proceduri noi de insolvență față de 6.650 în 2023. Instrumentele de plată refuzate au crescut atât ca valoare (+30%), cât și ca număr (+17%) comparativ cu 2023.

Din totalul numărului de companii intrate în insolvență în 2024, aproximativ 37% sunt companii cu o activitate de minimum 10 ani (înființate înainte de 2014). Pe ansamblu, acestea aveau datorii totale de peste 2,5 miliarde euro”, se mai precizează în analiză.

Cele mai multe firme dispărute din meniul economic sunt din comerțul cu ridicată și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, urmate de activitățile profesionale, științifice și tehnice, sectorul construcțiilor și transport și depozitare.

La nivel regional, cele mai multe firme cu probleme au fost consemnate în București, Cluj, Constanța, Ilfov și Brașov.

Comentarii Facebook