Prețul cafelei a crescut enorm: Un cappuccino servit în oraş a devenit un lux în România. „E mai scump decât în Spania”
Un cappuccino, poate cea mai consumată cafea cu lapte în România, a ajuns să coste mai mult decât în Spania sau Italia.
Un cappuccino în oraș a ajuns să coste chiar şi 18-20 de lei. Preţul, care a crescut cu 20-50% în doar un an, variază în funcţie de mărimea cănii şi de tipul de lapte folosit, cel vegetal fiind mai scump.
Cum s-a ajuns aici?
Proprietarii de cafenele spun că scumpirile vin pe lanţ şi că, de fapt, creşterile de preţ nu au fost transmise integral către client pentru că puterea de cumpărare a oamenilor nu ar fi putut duce aşa ceva.
Deşi jucătorii din piaţă spun că preţurile nu reflectă în totalitate scumpirile de pe lanţ, realitatea este că ele au crescut cu mult mai mult decât salariile, care au un plus de 13,6% an la an în noiembrie, cele mai recente date INS. „Preţurile din România la cafeaua de specialitate au ajuns mai mari ca în Spania“, spune un antreprenor. El afirmă că a băut recent în Barcelona, oraş turistic şi considerat scump, cafea de specialitate cu lapte cu 2 euro.
Prețul cafelei s-a mărit cu 20% într-un singur an
Potrivit datelor de la biroul european de statistică Eurostat, preţul cafelei, al ceaiului şi cel la cacao (ele sunt analizate împreună) a crescut cu aproape 20% în noiembrie 2022 versus aceeaşi lună a anului anterior. Acestea sunt cele mai recente date. Se poate remarca o creştere constantă a inflaţiei de la 1-2% în anii de pandemie, la 5% în ianuarie, la 10% în aprilie, 15% în vară şi apoi 20%.
Pe lângă asta, costurile mai mari la utilităţi, preţurile majorate la ambalaje şi creşterile de salarii au dus la preţurile actuale, notează Antena 3 CNN.
Din acelaşi salariu ca și anul trecut, un român îşi permite să cumpere mai puţine cafele
Deşi jucătorii din piaţă spun că preţurile nu reflectă în totalitate scumpirile de pe lanţ, realitatea este că ele au crescut cu mult mai mult decât salariile, care au un plus de 13,6% an la an în noiembrie, cele mai recente date INS. Mai exact, din acelaşi salariu, un român îşi permite să cumpere mai puţine cafele, fie ele de specialitate sau nu, cu lapte sau nu.
Piaţa de cafenele din România este puternic fragmentată, cu sute de jucători mici care operează 1-2 unităţi. E vorba în special de cafenele de specialitate, cel mai efervescent segment din toată piaţa. Există puţine lanţuri mari, o parte dintre ele fiind nume locale , iar o parte internaţionale.
7 Comentarii
Nesimtiti sunt croatii ca au crescut cafeaua la 2 euro!
Societate financiară specializată în toate domeniile de creditare.
Suntem aici pentru a-i sprijini pe cei mai săraci și în lupta împotriva sărăciei și oferim împrumuturi pe termen scurt, mediu și lung.
Aveți probleme financiare, sunteți în faliment sau aveți nevoie de finanțare pentru a vă pune pe picioare proiectele, un credit imobiliar.
Oferim… Citeste mai departe
O vor bea acasă cafeaua in curând, la ce vremuri grele vin. Toate se reglează de la sine, răbdare.
Prost ii ala care da nu ala care cere. Nu va mai plangeti ca din cauza voastra care sparg banii pe cafelele scumpe si produse scumpe s-a ajuns aici.
Dacă în Centru 50 + 50 ml de JB e 90 Lei, la magazin 700 ml e 49 de Lei și 1ml vine 0,07 Lei, deci 100 ml iese 7 Lei, invers, în 90 Lei încap 1,285 L, adică de 12 ori prețul din magazin !?
Faceti cafea acasa, o puneti intr-o sticla, mergeti in parc, si o beti acolo.
Bună idee! Mai bine ar fi într-un termos bun, o ține fierbinte multă vreme. Se poate fuma.