Prețul cărnii de porc s-ar putea dubla în următoare perioadă, susține unul dintre marii fermieri din România
Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari fermieri din România, avertizează că preţul cărnii de porc s-ar putea dubla în următoarea perioadă, din cauza scumpirii energiei, a furajelor şi din cauza pestei porcine africane, care a redus efectivele de animale, iar în ţară s-ar mai produce doar 15% din consumul de carne.
Directorul Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici, Dimitrie Muscă, a declarat, pentru AGERPRES, că scumpirea alimentelor „are loc galopant", iar carnea de porc urmează să se scumpească tot mai mult.
„Principala cauză sigur că este creşterea preţurilor furajelor, dar nu mai puţin creşterea preţului la energia electrică şi la gazul metan care se foloseşte în agricultură, mai ales acolo unde avem industrializare, pentru că abatorizare, fabrică de lapte, pâine, nu se pot face fără gaz. Preţul porumbului a crescut la 1,5 - 1,6 lei, dar nu este la cel mai înalt nivel la care ar urma să fie", a spus Muscă.
În cazul cărnii de porc, fermierul a spus că o altă cauză majoră pentru scumpirile care au avut loc şi vor urma este pesta porcină africană, care a redus efectivele de porci din România, iar „la ora actuală se importă circa 85% din carnea de porc consumată în România".
Pesta porcină - un pericol în România
Directorul CAI Curtici consideră că autorităţile nu a luat măsuri suficiente pentru a se combate pesta porcină, iar porcii mistreţi sunt în continuare principalul vector de răspândire a bolii.
„Nu au făcut dezinfectare, nu au făcut îngroparea cadavrelor din pădure (ale porcilor mistreţi - n.r.). Toate ţările din Europa fac goană pentru a distruge şi a preîntâmpina răspândirea pestei porcine africane, la noi mistreţul s-a dovedit foarte clar că a fost vectorul cel mai important. Nu gospodăriile populaţiei au fost cel mai important vector, pentru că la gospodării se intervine foarte uşor, repede vin DSV-urile şi omoară porcii şi au rezolvat problema. Dacă n-ar mai fi acest vector care este mistreţul, în mod sigur am putea stăpâni această treabă", a spus Muscă, potrivit Agerpres.
El crede că „singura şansă" este ca populaţia de mistreţi să fie „distrusă în totalitate", iar repopularea să se facă după câţiva ani, când pesta a dispărut complet din România.
În 2021, peste 20.000 de porci dintr-o fermă a CAI Curtici au fost ucişi preventiv din cauza pestei porcine africane.
6 Comentarii
Dar fleica de lacusta cat face ...
De 588 de parlamentari sa mai bat o tastatura ... ?
Oricum carnea de porc este una proasta, plina de grasimi si cu slab aport protein, ce nu trebuie sa fie in dieta unui om, mai ales cand rumanul o face prajita in mult ulei sau snitel!
@ttt: Da ba prostlea, nu-i buna carnea de porc, baga faina de gandaci cum ti-au recomandat aia de la UE
Dragi romani, mancati gandaci!
Pai normal ca se importa. Ba ca pesta porcina. Ba ca nu ai voie scroafa in gospodarie.
Trebe si germanii aia sa exporte undeva carnea lor de porc. Si cum germanii fac legea in europa noi mucles tot timpul.... Facem cum ni se dicteaza.
Gresit!
Carnea de porc romaneasca se va dubla ca pret. O sa o cumparam pe cea poloneaza sau germana care se va scumpi mult mai putin, probabil 10-20%. Sau o sa invete si porcarii din Romania ca normele de dezinfectie la intrarea in crescatorii sunt obligatorii, nu sunt facute pentru a fi ocolite de angajatii lenesi.