Duminica 22 Decembrie

Prețul chiriilor pentru garsonierele din Cluj continuă să crească! Orașul de „5 stele”, tot mai scump, de la an la an


Prețurile la Cluj au luat-o razna, mai ales pe piața chiriilor. În luna februarie 2024 prețurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două sau trei camere au rămas constante comparativ cu cele din luna anterioară, arată o analiză a platformei Storia. Însă, s-au înregistrat creșteri esențiale față de tarifele de acum un an.

Comparativ cu luna februarie 2023, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 9% în cazul garsonierelor, cu 10% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 8% la apartamentele cu trei camere.

Astfel, în luna februarie 2024, prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 350  de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 550 de euro, iar apartamentele cu trei camere s-au închiriat cu un preț mediu de 700 de euro, prețurile fiind la fel ca cele de luna trecută.

Vremurile în care o garsonieră era închiriată cu maxim 250 de euro la Cluj par demult apuse. 

Piața imobiliară din Cluj-Napoca a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, determinând o creștere a prețurilor închirierilor pentru apartamente și garsoniere. Cererea mare și oferta limitată au condus la o creștere a prețurilor mai ales în zonele centrale și în apropierea universităților sau centrelor de afaceri. 

„În prezent asistăm la o încetinire a ritmului de creștere a prețurilor chiriilor. Această tendință este alimentată de o cerere ușor în scădere și de o schimbare de interes în rândul românilor, care își îndreaptă atenția și mai mult către achiziții, în defavoarea chiriilor.

Am remarcat, de asemenea, creșteri mai însemnate ale prețurilor chiriilor din orașele mai mici în comparație cu cele din orașele mai mari. Această evoluție reflectă dinamismul pieței imobiliare, în special în zone precum Craiova sau Oradea”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

„Boc creează în Cluj o bulă inflaționistă. El nu reușește să dezvolte Clujul, să lase oferta imobiliară să fie una decentă pentru o asemenea cerere”

Întrebat cum s-a ajuns la prețurile nesimțit de mari din sectorul imobiliar, Sabin Sărmaș, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaților și candidat la Primăria Cluj, a explicat că de vină ar fi inclusiv „bula inflaționistă” creată de administrația Boc. 

„Emil Boc creează în Cluj o bulă inflaționistă. El nu reușește să dezvolte Clujul, să lase oferta imobiliară să fie una decentă pentru o asemenea cerere, cererea e foarte mare. Toate prețurile se duc în ceruri, lumea nu mai știe, 180.000 de euro o garsonieră în curând și vreo 60 de lei o pâine, cum o să fie în Clujul ăsta? Toate se duc în sus și atunci vine angajatul de la librărie, de la cafenea, de la pizzerie, cel care face curățenie și cere un salariu mai mare. Toate prețurile se duc în sus, ăla e Clujul de 6 stele. Trebuie să evităm acest lucru, nu putem să rămânem în oraș cei care ne permitem și restul să plece. Oamenii și valoarea lor nu se evaluează după venitul pe care îl au, nu are nicio legătură”, a explicat Sărmaș în cadrul unei conferințe de presă. 

Comentarii Facebook