Duminica 22 Decembrie

Prețuri de Barcelona pentru o vilă din Făget. Cu 1,6 milioane de euro poți cumpăra o vilă în Barcelona, cu vedere la Sagrada Familia


Vila vândută în Făget, pentru 1,6 milioane de euro, arată cât de scumpă este piața imobiliară din Cluj. La astfel de prețuri, oricând poți cumpăra o proprietate de lux în Dubai sau Barcelona. 

Anunțul de vânzare a vilei a fost publicat la sfârșitul anului 2021, pe un site imobiliar de specialitate, unde proprietarul a precizat că este dispus să adauge și un „bonus” la imobilul de 363 de  metri pătrați, la prețul cerut de „doar” 1,7 milioane de euro. Mulți s-ar fi așteptat ca vila de de lux să fie pe coasta Mediteranei sau în alt paradis. Totuși nu! Este în Făget, o fost colonie a Clujului, devenită peste noapte cartier de lux.

1,6 milioane de euro și piscină bonus

Pentru a atrage clienți la vila de 1,6 milioane de euro, proprietarul promitea că face li o piscină. ”Lipsește o piscină, iar cumpărătorul își dorește una – o rezolvăm și pe asta dacă se cere”, a spus acesta. 

La acest bonus menționat în anunțul de vânzare se adaugă un alt artificiu folosit de cei care vor să vândă, poziția bună. ”Imobilul se află în cea mai râvnită zonă din Făget (...) și nu i se potrivește oricui, deoarece este recomandată doar proprietarilor cu personalitate”, și-a mai lăudat omul proprietatea. 

Pe lângă aceste comentarii, în articol au mai fost scoase în evidență și alte detalii „artistice”, care au fost menite să justifice suma cerută, exorbitantă și pentru oamenii care își permit. Se precizează faptul că bucătăria a fost finisată cu „materiale speciale aduse din Brazilia”, iar livingul conține „un proiector pentru filme (ca la cinema)”, dar și un TV care „iese din mobilă”. 

Cum s-a găsit un cumpărător într-un timp așa de scurt?

Vila a fost cumpărată la numai 3 luni de la expunerea pe piață și după numai 5 vizionări, cu suma cerută inițial, suma de 1.623.000 de euro,  a anunțat pe Facebook Cristina Ciobanu, agentul imobiliar care a intermediat tranzacția. 

Cristina Ciobanu a relatat pentru Media9.ro că piața imobiliară din Cluj s-a schimbat destul de mult în ultimii câțiva ani. „Acum 4-5 ani, o vilă de peste 1,5 milioane de euro se vindea după multe luni de zile de promovare şi negocieri. (...)Astăzi însă, numărul clienţilor care au la dispoziţie bugete de 1-2 milioane a crescut” a mai spus aceasta. 

De 1,6 milioane de euro, un român și-ar fi putut ”trage” vilă pe coasta Barcelonei

Valoarea vilei rivalizează cu alte proprietăți scoase la vînzare în marile metropole ale lumii precum Dubai, Barcelona și Roma. 

Conform Adevărul.ro o vilă de 585 de metri pătrați în centrul  Barcelonei, cu vedere la Sagrada Familia, costă în jur de 1,6 milioane de euro. De asemenea o casă de 600 de metri pătrați cu un parc de 2 hectare, în Franța ( lângă Lyon) costă 785.000 de euro, iar o casă tip muzeu din Roma se vinde la prețul de 1,5 milioane de euro.

Cum își permite un locuitor al Clujului o astfel de locuință?

Conform raportului Eurostat în ceea ce privește PIB-ul orașelor mari ale Europei putem vedea că PIB-ul anual pe cap de locuitor din Barcelona  este de  35.800 de euro, iar Clujul se află la 15.801 euro / PIB anual pe cap de locuitor, adică jumătate din PIB-ul Barcelonei.

Acest raport demonstrează că, din punct de vedere economic, cererea pe piața imobiliară din Cluj este mult supraestimată. Cu toate acestea,  s-a găsit un cumpărător într-un timp foarte scurt, care a fost dispus să plătească o sumă cotată la nivelul economic dintr-o țară cu un PIB dublu față de cel al Clujului,, pentru vila situată la marginea orașului.

Acest aspect poate să ridice un semn de întrebare: Este sau nu Clujul raiul banilor negri?

Comentarii Facebook