Preţurile din imobiliare sunt supraevaluate! Analiști financiari: Depreciere a leului şi o inflaţie medie de 8,6% în următoarele luni
Analiştii financiari membri ai CFA România anticipează o inflaţie medie de 8,62% în următoarele 12 luni şi o depreciere a leului. În plus, majoritatea experţilor financiari sunt de părere că imobiliarele din România sunt supraevaluate.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică, realizat de Asociaţia CFA România, s-a majorat cu 9,9 puncte, în luna februarie a acestui an, până la valoarea de 53,2 puncte, iar anticipaţiile pentru cursul de schimb relevă o depreciere a leului faţă de euro, cu o valoare de peste 5 lei, respectiv o rată a inflaţiei de 8,62%, în următoarele 12 luni, relatează Agerpres.
„Pe fondul ştirilor pozitive de reducere a preţurilor diverselor tipuri de energie, şi revizuirea în sens crescător a proiecţiilor de creştere economică atât în economiile dezvoltate cât şi în ţările emergente, Indicatorul de Încredere al CFA România şi-a continut creşterea. În luna februarie, Indicatorul a marcat o creştere semnificativă a ambelor sale componente. Un alt impact al scăderii preţurilor energiei este reducerea anticipaţiilor inflaţioniste la minimul ultimelor 10 luni", a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România.
În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, 81% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni a rămas sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9815 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0390 lei pentru un euro.
62% dintre analişti consideră că preţurile din imobiliare sunt supraevaluate
Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 52% dintre participanţi anticipează o stabilitate a acestora în timp ce 43% dintre participaţi anticipează o scădere în următoarele 12 luni. De asemenea, 62% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 33% că sunt corect evaluate. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru deficitul bugetului de stat din acest an a urcat la 5,1%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a crescut faţă de exerciţiul anterior la 2,4%. Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.
Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 11 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Cercetarea se efectuează în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.
8 Comentarii
Sunt bani pe piata,vand de rup,ce draku vb:)))
Cand e profit intre 50 si 200% ce vreti si voi… si se si cumpara.
Depinde cum au calculat ei suoraevaluarea asta. Preturile la materiale de baza, s-au triplat fata de 2010 Si nu vor scadea vreo doi ani fiindca cimentul, caramida si fierul se produc cu energie.
Forta de munca..scumpita, aduc astia indieni si vietnamezi pe santiere . Asta la costuri universale, fie ca iti faci bloc, sau casa personala.
Asa… Citeste mai departe
@F: Se repeta 2007-2009. Suntem in faza 2007.
@F:
Sa inteleg ca s-a dat semnalul reducerii preturilor cs s-au prabusit vanzarile?! Oricum criza la noi vine la un an-doi dupa cea din America ce abia a debutat!
@Ion de la tara: o sa scada, nu pretu
@oferta: oferta poate scădea, prețul poate scădea...orice poate scădea!!!! Doar prostia e în creștere alarmanta în Romania