Vineri 27 Septembrie

Prețurile RCA ar putea să rămână plafonate până la sfârșitul anului. Propunerea Ministerului de Finanțe


Ministerul Finanțelor a propus, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern, publicat luni, prelungirea perioadei plafonării tarifelor RCA, până la data de 31 decembrie 2024. Dezechilibrul dintre cererea și oferta de pe piață este motivul acestei decizii.

Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către societăţile de asigurare care practică RCA şi stabilite conform Hotărârii de Guvern se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe perioada de 3 luni, stabilită conform art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Inițiatorii au transmis că ,,în prezent piața asigurărilor RCA din România manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asiguratorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați și există un grad ridicat de concentrare care continua să reprezentante o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât și din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurență.”

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei de asigurări RCA referitoare la indicatorii de solvabilitate şi lichiditate, comparativ cu primul semestru din 2023 valoarea PBS (prime brute subscrise, n.r.) pentru asigurările RCA a crescut cu 2%, societăţile înregistrând creşteri semnificative ale portofoliilor, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ. De asemenea, numărul de contracte RCA în vigoare la sfârşitul lunii iulie 2024 este cu aproximativ 4% mai mare decât la finalul anului 2023, potrivit DC Business.

Valoarea activelor lichide la jumătatea anului 2024 este în creştere cu 9% faţă de valoarea de la finalul anului 2023 iar indicatorul de lichiditate se păstrează la un nivel solid peste cerinţa legală.

,,În ceea ce priveşte dezechilibrele existente în piaţa asigurărilor RCA este de menţionat numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, observându-se o creştere semnificativă a acestora cu aproximativ 19.000 de cazuri faţă de începutul lunii iunie, societăţile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri pe lună de la începutul anului 2024. Cu referire la gradul de cuprindere este de menţionat că acesta este în continuare scăzut faţă de angajamentul asumat de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană”, se mai arată în document, potrivit sursei citate anterior. 

În același timp, se observă existența în continuare a aceleași împrejurări excepționale, care denotă un dezechilibru între cerere și ofertă și are potențialul de a genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data e 30 septembrie 2024, la care încetează efectele HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare.


Comentarii Facebook