Prețurile uriașe la locuințe alungă clujenii din oraș: Clujul a pierdut mai mulți locuitori decât are Dejul. Cum a dus asta la traficul infernal de azi

Prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca – una dintre cauzele traficului? Arhitectul-șef al județului Claudiu Salanță explică modul în care prețurile la imobiliare i-au alungat pe clujeni în localitățile din jur, iar asta a generat traficul infernal

Arhitectul-șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a publicat o analiză în care pune în discuție legătura directă dintre prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca și problemele tot mai acute de trafic din oraș.

Folosindu-se de datele recensământului din 2021, Salanță arată că, în ultimii 10 ani, municipiul Cluj-Napoca a pierdut 37.978 de locuitori, înregistrând o scădere de 11,7% – de la 324.576 la 286.598 de persoane. Cu toate acestea, traficul a continuat să se înrăutățească.

„Și dacă totuși un procent așa de mare de locuitori, aproape cât toată populația municipiului Turda și mai mult decât populația municipiului Dej, a ales să se mute din Cluj-Napoca de ce avem problemele de trafic de azi?”, întreabă arhitectul-șef în postarea sa.

Răspunsul, spune el, vine din creșterea masivă a populației în comunele din jurul Clujului:

  • Florești: +29.922 locuitori

  • Apahida: +6.554

  • Baciu: +3.605

  • Feleacu: +1.770

  • Chinteni: +1.468

  • Ciurila: +409

În total, 43.728 de locuitori în plus – „adică aproape cât populația municipiului Turda”. Diferența dintre cei care au plecat din oraș și cei care s-au stabilit în comunele limitrofe este de doar 5.750 de persoane, o valoare considerată „nesemnificativă” de Claudiu Salanță, mai ales având în vedere că mulți dintre acești navetiști încă folosesc infrastructura Clujului.

„Când orașul e prea scump pentru locuitori și devine o specula de investiții, apartamentele fiind tranzacționate într-un procent mare în scop investițional și nu în scopul necesităților de locuire, atunci locuitorii caută soluții mai ieftine și asta conduce la probleme de trafic.”

Salanță susține că „municipiul are nevoie de a urbaniza terenurile din intravilan, și asta urgent”, pentru a crea alternative reale de locuire și a diminua presiunea pe infrastructură. De asemenea, atrage atenția asupra unor formalități administrative, precum condiția de domiciliu pentru înscrierea copiilor la școală în Cluj-Napoca, care „nu reflectă realitatea cotidiană și [...] duce la date eronate”.

Postarea sa ridică un semnal de alarmă: fără o strategie clară de urbanizare și locuire, Cluj-Napoca riscă să devină un oraș scump, cu infrastructură sufocată și o calitate a vieții în scădere.

Comentarii Facebook