Primele semne ale crizei? NU se mai cumpără locuințe. Cerere redusă pentru Programul Noua Casă
Cererile pentru Programul Noua Casă au scăzut de patru ori faţă de aceeași perioadă a anului trecut.
Războiul de la granița cu România a generat o instabilitate economică sporită, iar puterea de cumpărarea a românilor scade.
BNR a mărit dobânzile, ceea ce a descurajat împrumuturile. Prețurile pe piața imobiliară sunt încă ridicate, poate chiar mai mari decât acum un an, pentru că proprietarii șin de prețuri.
În prima lună de la lansarea programului Noua Casă, Fondul de Garantare a acordat 1.000 de granaţii.
”Anul trecut primeam în jur de 200 de cereri pe zi. Anul acesta suntem undeva la 50-60 de cereri pe zi. E clar că românii sunt într-un moment de aşteptare. Mulţi aşteptată să vadă cum va evolua piaţa. Momentul şi contextul actual a încetinit puţin ritmul de acordare a garanţiilor”, a declarat Dumitru Nancu, preşedintele Fondului de Garantare, în exclusivitate pentru Antena 3.
Dezvoltatorii imobiliari şi proprietarii nu vor să vândă la prețuri mai mici, pentru că nu s-a mai construit atât de mult pe credit, astfel că nimeni nu se grăbește.
”Dacă facem o comparaţie între câştigul din România si câştigul din ţările occidentale, diferenţa este foarte mare, adică de la 12-13 procente în piaţa vestică, la 30 -40% profit în România. Atâta timp cât se vinde, normal că preţul poate fi păstrat mai mare”, spune Adriana Iftime - directorul general al Patronatului Societăților de Construcții.
Materialele de construcţii s-au scumpit. ”Au fost creşteri de preţuri de până la peste 100% la materiale de bază, cum ar fi oţelul beton, fără de care nu se pot realiza construcții. Pentru oţelul beton, cel mai important furnizor de minereu de fier pentru România era Ucraina. Acum nemaimportându-se această materie primă, sigur că se cauta alte pieţe care evident că vor fi mai scumpe”, adaugă Adriana Iftime.
Efectul cel mai rapid va fi amânarea demarării următoarelor proiecte rezidenţiale, spun specialiştii din piaţă.
13 Comentarii
Poate ca vor scădea puțin, dar nu in Cluj. La câți bani se învârt in Cluj atat negri cât și reali din piața IT, prețurile se vor dubla in următorii trei-patru ani!!!!!
@Magnatu: Nicio șansă, se dubleaza, dar în jos.
S-a dublat prețul mîncării, al gazului, al combustibililor și lista poate continua. Ce vînzări și cumpărări? Cei care ar trebui să ne reprezinte, ne-au trădat. Pregătiți-vă de foamete.
La locuinte preturile au un histerezis de 1-2 ani fata de vanzari. Caci oamenii tin locuinta nevanduta chuar si o jumatate de an, nu se geabesc ca la vanzarea de paine. Asa ca pana se aduna marfa pe raft, trebuie 1-2 ani sa fie vanzari putine.
in incercarea de a impulsona piata imobiliara, iar o sa apara agentiile care vor zice contrar
Au explodat prețurile la apartamente...ziceau uni în maxim un an ajunge la 1500 mp maxim la un apartament în zonă bună Cotețele de 22 de mp o să aibă preț de duster nou
Ca sa obtii un pret bun de baza au fost cumparatorii cu banu jos, astia cu rate sunt dirijati cu pretul de banci, si evaluatori, daca ai 1 locuinta de vanzare nu merita sa ti, faci de lucru cu ei
Doar aia care isi permit la limita o proprietate isi iau prin Noua Casa. Normal ca, fiind printre cei mai afectati de inflatie, s-a imputinat nr lor.
Avand in vedere ca peste 70% din proprietati se cumpara fara credit, cine stie cate se cumpara cu credit ipotecar normal, e total gresit sa tragi concluzia ca piata se raceste, doar pt ca amarastenii… Citeste mai departe
@Hank Rearden: Cand incepe inflatia, cei cu bani multi in banca si-i scot si cumpara locuinta, sa nu fie mancati de inflatie. Cei care nu au bani in banca, nu mai cumpara, ca ratele sunt mari. Histerezisul e lungit de cei cu bani in banca. La fel e lungit de ircc, care are 6 luni intarziere fata de dobanda normala, adica in iunie 2022 inca e dobanda… Citeste mai departe
@Hank Rearden:
@Hank Rearden: Aia cu 70% e o prostie lansata de cine? Un habarnist de la ceva societate de imobiliare care are tot interesul sa agite piata cu astfel de informatii. Si nu are de unde sa stie unu care poate vinde 5 apartamente pe an cum sta piata nationala si nici cea locala. Majortatea cumpara pe credit nu cu banii jos. Ce zice un agent imobiliar… Citeste mai departe