Procurorii clujeni au reținut un avocat care ar fi vândut 41 de apartamente către 263 de persoane. Unele apartamente aveau chiar șapte sau opt cumpărători!



Ovidiu Jidveian, fost subprefect de Alba, a fost reținut în cursul zilei de vineri, 31 mai, de Parchetul de pe lângă Curtea de apel Cluj.

Avocatul a fost reținut pentru sute de infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, prejudiciul estimat de procurori fiind de peste 11,5 milioane de euro. Jidveian este acuzat că a vândut de multiple ori aceleași apartamente dintr-un proiect imobiliar, iar banii clienților au dispărut.

Proiectul imobiliar Parc Residence Alpha din Alba Iulia, inițiat de Jidveian, cuprinde două blocuri autorizate pentru 41 de apartamente și șapte spații comerciale. Cu toate acestea, Jidveian a încheiat 263 de contracte de vânzare, unele apartamente având chiar șapte sau opt cumpărători care au plătit sute de mii de euro. Mulți dintre aceștia și-au pierdut speranța de a-și recupera banii.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj investighează cazul, desfășurând percheziții în Alba Iulia. Un notar și fiul acestuia sunt cercetați într-un dosar separat, legat de aceste infracțiuni. Procurorii investighează pentru înșelăciune în formă continuată, delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În perioada 2019 – octombrie 2023, suspectul persoană fizică a promis spre vânzare un număr total de 263 spații locative sau comerciale, deşi Primăria Municipiului Alba lulia autorizase executarea unui proiect imobiliar conținând doar 41 de apartamente, cu spații comerciale şi de alimentație publică, care urmau a fi amplasate în două corpuri de clădire.  Astfel, s-a conturat suspiciunea că, prin inducerea în eroare a unui număr de 201 promitenți cumpărători, suspectul persoană fizică (în cele mai multe ocazii acționând în realizarea obiectului de activitate al dezvoltatorului imobiliar) a reuşit să determine persoanele vătămate să achite sumele totale de 31.486.821 de lei şi 5.508.377 de euro, aceasta fiind valoarea prejudiciului total estimat în dosarul penal”, a transmis Parchetul din Cluj-Napoca.

Sumele plătite de clienți ar fi fost transferate din conturile firmei în conturile personale ale lui Jidveian și folosite pe platforme financiare speculative, pierzându-se în mare parte. Jidveian ar fi transferat 2.539.991 de lei către companii de brokeraj din Cipru, folosind banii pentru tranzacționare de instrumente financiare și criptoactive.

Parchetul a dispus sechestrul asupra bunurilor mobile și imobile ale suspecților și popririi asupra conturilor bancare. Ancheta a implicat percheziții și ridicarea de înscrisuri și date informatice de la mai multe persoane și birouri notariale.

Într-un al doilea dosar, notarul public Ioan Florin Milaciu Homoștean este cercetat pentru abuz în serviciu, fals intelectual și complicitate la exercitarea fără drept a profesiei. Fiul său este acuzat de complicitate la aceleași infracțiuni. Cele 105 acte materiale sunt legate de vânzările din Parc Residence Alpha, suspectul notar public falsificând acte de autentificare pentru 57 promisiuni de vânzare-cumpărare.

Ovidiu Jidveian, fost subprefect și președinte al organizației PSD Alba Iulia, a candidat la Camera Deputaților în 2012 și pentru primăria Alba Iulia în 2016 din partea ALDE. Firma Parc Residence Alpha SRL este în insolvență din octombrie 2023.

Comentarii Facebook