Producător clujean: „Mi-au confiscat un borcan de zacuscă. Nu mai vreau să arunc produse că nu le pot comercializa”! E povestea fiecărui producător


Un producător din comuna Jucu, județul Cluj a povestit cum i-a fost confiscat un borcan de zacuscă în piață.  Mircea Baciu e din Jucu de Mijloc și a povestit, cu un amestec de amărăciune și umor, cum s-a petrecut toată întâmplarea și de ce este nevoie neapărat ca producătorii din județul Cluj să aibă piețe cât mai aproape de ei unde să își vândă produsele. 

 Zilele trecute am fost controlat de polițiști din piață care mi-au confiscat un borcan de zacuscă. Aștept cu nerăbdare să pot să vând din gospodăria mea! Nu mai vreau sa arunc cantități mari de produs,e deoarece nu le pot comercializa!”  — un sentiment cu care, de altfel, rezonează mulți dintre micii producători prezenți la conferința GOSPODĂRIA POPULAȚIEI: de la  consumul familial la afacerea mică de familie! , ce a avut loc în comuna Chinteni, județul Cluj. Declarația sa a fost, poate, unul dintre cele mai puternice exemple despre nevoia urgentă de a permite micilor gospodării să își poată valorifica produsele în mod liber, fără teama de repercusiuni.

În această atmosferă, conferința Gospodăria Populației: de la consumul familial la afacerea mică de familie! a adunat în 6 noiembrie 2024, în Chinteni, nu doar reprezentanți locali, ci și autorități și lideri din județul Cluj. Gazda conferinței, primarul Lucia Suciu din Chinteni, împreună cu vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, a subliniat importanța unei platforme de dialog menite să sprijine micii producători locali prin soluții legislative și strategii de simplificare a birocrației.

Unul dintre punctele centrale ale conferinței a fost inițiativa primăriței Suciu de a dezvolta o piață volantă în Chinteni, un proiect care oferă acces nu doar producătorilor din localitate, ci și celor din împrejurimi. Piața oferă un cadru organizat unde produsele din gospodăriile rurale să fie valorificate la un nivel nou, facilitând astfel vânzarea acestora într-o manieră reglementată. Acest proiect, potrivit primarului, „întărește ideea necesității de a promova produsele locale și de a încuraja cumpărarea acestora direct de la locuitorii din mediul rural.”


conferinta.jpg

Un alt susținător al dezvoltării pieței locale este profesorul universitar Ivan Ilarie, care a atras atenția asupra importanței păstrării tradițiilor și valorificării potențialului autohton prin proiecte care să sprijine micul producător. „România are potențialul de a hrăni milioane de oameni. Din păcate, nevoia de reglementare mai permisivă, care să faciliteze accesul micilor producători la piețele mari, a rămas o prioritate neabordată suficient. Este momentul ca aceste comunități să fie inventariate după resurse și capacități, astfel încât să dezvoltăm strategii clare de susținere,” a afirmat acesta.

Paul Cecan, primarul din Vultureni, și-a exprimat susținerea pentru micii producători și nevoia de a diminua birocrația care le îngreunează activitatea: „Am făcut această solicitare acum doi ani... să nu mai fie nevoie ca producătorii să fie organizați juridic pentru a-și vinde produsele procesate acasă.” Această solicitare este o dorință comună în rândul producătorilor locali, care aspiră să fie scutiți de constrângeri administrative pentru a-și putea comercializa produsele din gospodărie într-un cadru legal.

CMF :11240017

Comentarii Facebook