Producţia industrială a României a scăzut cu 5,1% în primele 9 luni din 2023, arată datele INS
Industria României, lovită de prețurile mari la energie și problemele cu materiile prime! Producția a scăzut cu 5,1% în primele 9 luni din 2023, conform datelor publicate de INS marți.
Potrivit sursei citate, în intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2023, producţia industrială (ca serie brută) s-a diminuat cu 5,1%, faţă de primele nouă luni din 2022, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,9%) şi industriei prelucrătoare (-4,6%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 3,7%. De asemenea, ca serie ajustată, producţia industrială, a fost cu 5% mai mică, din cauza scăderilor consemnate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11%) şi industria prelucrătoare (-4,3%). În schimb, industria extractivă s-a majorat cu 3,8%.
Datele INS relevă, totodată, că, în septembrie anul curent, faţă de luna corespunzătoare din 2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,1%, pe fondul diminuării activităţilor în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,7%) şi industria prelucrătoare (-4,8%). Industria extractivă a fost singurul sector care a crescut, respectiv cu 5,4%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială s-a redus cu 4,2%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi industriei prelucrătoare (-2,6%). În acelaşi timp, industria extractivă a crescut cu 6%.
Raportat la luna august 2023, în septembrie a anului în curs producţia industrială a crescut, ca serie brută, cu 13,4%, datorită rezultatelor din industria prelucrătoare (+17,3%) şi industria extractivă (+1,2%). La polul opus se află producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu scăderi de 6,5%.
În perioada analizată, producţia industrială, ca serie ajustată, a fost mai mare cu 0,7%, de la lună la lună, marjă în care industria prelucrătoare a crescut cu 2,9%, dar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 2,6%, respectiv cu 0,4%.
6 Comentarii
Industri Romaniei a scazut din cauza guvernarii!
Restu este poveste, subiect de discutie, etc.
Intram in recesiune fiindca am consumat mai putina apa calda. Culmea propagandei romanesti.
avem productie industriala?
@?: Da: Dacia, Ford, Continental, Michelin, Combinatul Siderurgic Galati, zeci de fabrici de componente auto, zeci de fabrici de armament, industire alimentara, industrie chimica (Azomures, Oltchim, Chimcomplex etc), fabrici de rulmenti, industrie de mobila, sute de fabricute de textile etc, etc. Da, inca mai avem un pic de industrie. Nu asa de multa… Citeste mai departe
@clujean: Azomures merge la capacitate redusa de la sanctiuni.
@clujean: https://observatornews.ro/economic/gigantul-ingrasamintelor-de-la-noi-inchis-temporar-din-cauza-facturilor-mari-productia-inlocuita-cu-importuri-din-orientul-mjlociu-513744.html