Produsele care vor avea preţuri mai mari din toamnă. Fermierii îşi numără pagubele din cauza secetei


Fermierii îşi evaluează pierderile, în timp ce noi ne uităm cu îngrijorare la preţurile din piaţă. Din cauza secetei, costurile legumelor rămân ridicate, iar cei care se pregătesc să pună conserve pentru iarnă cumpără mai puţin sau renunţă complet la unele produse. Strategiile Ministerului Agriculturii pentru a salva culturile nu au succes: milioane de hectare sunt afectate, iar sistemul de irigaţii rămâne blocat la stadiul de proiect.

Efectele le vom simţi cu toţii din plin. Prețurile la porumb, floarea-soarelui și alte produse agricole vor crește din cauza scăderii producției, iar tăvălugul scumpirilor va ajunge şi la raft. 

„Seceta va afecta, în primul rând, oferta de produse din toamnă. De la cartofi, la roşii şi alte legume româneşti. Vor fi mai puţine şi mai scumpe, decât anul trecut. E posibil ca şi pâinea să coste mai mult, în condiţiile în care producţia va fi mai mică", a explicat Adrian Negrescu, analist economic.

Pentru că avem un sistem de irigaţii deficitar, suntem complet dezarmaţi în faţa secetei. 

„Pentru agricultură, e o nouă lovitură financiară care dovedește că avem, din păcate, în continuare, o agricultură meteosensibilă. Până ce nu vom investi în rețele de irigații, în seminţe rezistente la secetă, vom depinde din nou, de cum plouă", adaugă Adrian Negrescu, analist economic.

Conform estimărilor Ministerului Agriculturii, sunt aproape două milioane de hectare afectate la culturile de primăvară, adică porumb şi la floarea-soarelui, şi peste 100.000 de hectare la culturile de toamnă, mai exact grâu şi rapiţă. Iar fondurile totale estimate pentru plata despăgubirilor pe secetă sunt între 500 şi 600 de milioane de euro, scrie Observator

Comentarii Facebook